Asgari ücret zammı için gözler Aralık ayında yapılacak görüşmelere çevrildi. 2025 yılı için farklı senaryolar gündemde.
Asgari ücrette ilk toplantı 10 Aralık Salı günü olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücret sürecine yönelik açıklamada bulundu.
"ÖNCELİKLİ GÜNDEMİMİZ ASGARİ ÜCRET"
Bakan Işıkhan, "Asgari ücretle ilgili süreci salı günü başlatıyoruz, öncelikli gündemimiz asgari ücret. Asgari ücretin artışına ilişkin herkes ne kadar artacağı sorusunun cevabını arıyor. Ancak asgari ücreti; asgari ücret tespit komisyonu belirliyor. Şimdiden bir oran vermek asgari ücret tespit Komisyonumuzun iradesine, hassasiyetine gölge düşürmemeli." dedi.
Toplantıda işçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren kesimini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.
ARALIK SONUNA KADAR NETLEŞMESİ GEREKİYOR
Asgari ücretin 31 Aralık’a kadar tespit edilerek kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla yeni asgari ücret yürürlüğe girecek. İşçilerin geçim şartları ve işverenlerin maliyetleri dikkate alınarak yapılacak bu zam, milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyecek.
2025 ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ
Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine göre, 2024 sonu için enflasyon %44, 2025 sonu için ise %21 olarak güncellenmiş durumda. Bu çerçevede asgari ücrette %32.5 ila %50 arasında bir artış gündemde.
İşte senaryolar:
%32.5 Zam Durumunda: Asgari ücret 22.527 TL olacak.
%44 Zam Durumunda: Asgari ücret 24.500 TL olacak.
%50 Zam Durumunda: Asgari ücret 25.875 TL’ye çıkacak.
Elbette yapıla açıklamalarda bu oranın yüzde 25’te kalabileceği de konuşuluyor.
Asgari ücret 2024 yılı için 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti.
KOMİSYON 4 KEZ TOPLANIYOR
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirliyor.
Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları çerçevesinde teamül üzerine aralık ayında dört defa bir araya geliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karara varılıyor. Oyların eşit olması durumunda ise komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi içeriyor.