Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarının temsilcileriyle, İstanbul’da düzenlenen toplantıda gündemi değerlendirdi.
"Bölücü örgüt ve Suriye'deki uzantıları için artık yolun sonu görünmekte” ifadesini kullanan Fidan, Türkiye'nin 2025 yılı için temel önceliklerinden birinin Suriye'nin terörden arındırılması olduğunu ifade ederek, Suriye'de hikayenin yeni başladığını söyledi.
Bakan Fidan'ın açıklamaları şöyle:
Türkiye'nin dış politika gündemi oldukça geniş. 2024'ü özel kılan şüphesiz Suriye'de yaşanan gelişme. 2011'den bu yana sabırla sürdürdüğümüz politikamızla hakkı adaleti savunduk Bugün tarihin doğru tarafında yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz. Geldiğimiz noktada milletimize de Suriyeli kardeşlerimize de mahcup olduk. Suriye konusunda hikayemiz yeni başlıyor diyebilirim.
Suriye halkı yeni bir hikaye ile karşı karşıya. Suriye'nin yeniden inşası konusunda ve istikrara kavuşmasında çabalarımıza başladık. Türkiye'nin dış politikasında ana eksen refah ve barıştır. Cumhurbaşkanımızın liderlik tarzının ne kadar kararlı olduğunu hepimiz biliyoruz.
Bölgede tahakküm ve baskı kültürü yerine barış ve huzuru tahsis edelim. Suriye sahasının terörden arındırılması 2025'in temel faaliyeti olacaktır. Suriye’deki yeni düzende artık hiç kimsenin amalı fakatlı ifadeler kullanma lüksü yok.
"HİÇBİR ÜLKENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK"
Türkiye'nin dış politikasında ana eksen, barış, işbirliği ve refahtır. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Türkiye terörü kaynağından yok etme gücüne ve kararlılığına sahiptir. Suriye'de terörün bitmesi önceliğimizdir.
"BÖLGEDEKİ TERÖR ÖRGÜTLERİ İÇİN YOLU SONU"
Suriye sahasının terörden arındırılması 2025'in temel faaliyeti olacaktır. Terörle mücadeleyi en etkin Türkiye yapmaktadır. Türkiye bu uğurda kararlıdır. Bölgedeki terör örgütleri için yolu sonu. Terörün dini ve milliyeti yoktur. Terör örgütleri için Avrupa ya da Amerika gibi bir fark bulunmamaktadır. Terörsüz Türkiye hedefimizi Allah'ın izniyle gerçekleştireceğiz. Türkiye tüm tehditleri kaynağında yok etme kapasitesine ve kararlığına sahiptir. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Terörle mücadelede ikircikli tavır sergileyen ülkelerin de terör saldırılarından ders çıkarması gerekmektedir.
DEAŞ ve PKK arasında ayrım yapmaksızın aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Irak'ın güvenlik istikrarını ve barışını kendi ülkemizden farklı görmüyoruz. Irak ile yapılan 27 anlaşma ile ikili ilişkilerimizi kurumsallaştırdık. Yunanistan ile yakaladığımız olumlu ivmeyi ve canlı tempoyu sürdürdük. İyi komşuluk ruhuyla hareket etmemiz hem iki ülkenin hem de bölgenin menfaatine olmaktadır.
"GİRİŞİMLERİMİZ SAYESİNDE 9 ÜLKE DAHA FİLİSTİN'İ TANIDI"
Gündemimizin ilk sıralarında Filistin meselesi yer aldı. İsrail mezaliminin Filistin üzerinde sürdüğünü gördük. Bir taraftan tüm imkanlarımızı Filistin için seferber ederken diğer taraftan uluslararası muhataplarımız ile diyalog kurduk. Uluslararası Ceza Mahkemesindeki davaya dahil olduk. Girişimlerimiz sayesinde 9 ülke daha Filistin'i tanıdı. Lübnan'da sağlanan ateşkes bölgemizdeki yangını tek başına söndürmeye yeterli değiliz. Gazze'de ateşkes sağlanması için çabalarımızı sürdürüyoruz. Orta Doğu'da kalıcı barış Filistin İsrail arasında iki devleti çözümden geçmektedir. Türkiye, Filistinli kardeşlerinin yanında olmaya devam etmektedir.
Filistinlilerin vatansız, topraksız, devletsiz bırakılmaları asla kabul edilemez. İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikaları, çatışmacı politikaları uluslararası bir sorundur ve sadece Türkiye'nin sorunu değildir. Uluslararası muhataplarımızla birlikte, İsrail'in bölgedeki tutumunun üstesinden hep birlikte geleceğiz.
YUNANİSTAN İLİŞKİLERİ
Irak'ın güvenlik istikrarını ve barışını kendi ülkemizden farklı görmüyoruz. Irak ile yapılan 27 anlaşma ile ikili ilişkilerimizi kurumsallaştırdık. Komşularımızdan devam edecek olursak Yunanistan ile olumlu ivmeyi 2024'te sürdürdük bu yıl da inşallah devam ettireceğiz. İyi komşuluk ruhuyla hareket etmemiz hem iki ülkenin hem de bölgenin menfaatine olmaktadır.
ATEŞKES İÇİN ÇABALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ
Girişimlerimiz sayesinde 9 ülke Filistin'i tanıdı. Lübnan'da da insani kriz ile karşı karşıyayız. Ateşkes bölgemizdeki yangını söndürmek için yeterli değildir. Gazze'de kalıcı ateşkes için çabalarımızı sürdürüyoruz. Ortadoğu'da kalıcı barış iki devletli çözümden geçmektedir. Türkiye, Filistinli kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir.
Rusya-Ukrayna savaşı 4. yılına girecek. Türkiye olarak dengeli politikasını sürdürerek diplomasiye dikkat çektik. Rusya ve Amerika'nın aralarında bulunduğu 7 ayrı ülkenin karşılıklı değişimini ağustos ayında Ankara'da gerçekleştirdik. Rusya-Ukrayna savaşında acıları dindirmenin gayreti içinde olduk.
AMERİKA'NIN ARKASINA SAKLANAN ÜLKELERİ DİKKATE ALMIYORUZ
Amerika'nın gücünü kullanarak, arkasına saklanarak (Suriye'de) kendi menfaatlerini ilerletme konusunda söz söyleyen ülkeleri (Fransa) açıkçası dikkate almıyoruz. Filistinlilerin vatansız, topraksız, devletsiz bırakılmaları asla kabul edilemez.
(PKK/YPG) Türkiye, bekasına yönelik tüm tehditleri kaynağında yok etme gücüne, kapasitesine ve her şeyden önemlisi kararlılığına sahiptir. Suriye'deki yeni düzende artık hiç kimsenin amalı fakatlı ifadeler kullanma lüksü yoktur. Bölücü örgüt ve Suriye'deki uzantıları için artık yolun sonu görünmekte.