Avrupa, ilk kez 'tembel hayvan' ateşi olarak bilinen Oropouche virüsü ile sarsıldı. Brezilya'daki ölümler, uzmanlar arasında "durdurulamaz" bir salgın korkusuna neden oldu.
The Lancet'in haberine göre, Küba’yı ziyaret eden 20'li yaşlardaki bir kişi, dönüşünde hastalık belirtileri göstererek İtalya'daki bir hastaneye kaldırıldı. 26 yaşındaki bir kadın, Küba'nın Ciego de Avila eyaletine yaptığı seyahatten sonra ateş ve ishal şikayetleriyle karşılaştı ve 26 Mayıs'ta Verona'ya döndü.
Imperial College London'da İmmünoloji Profesörü olan Dr. Danny Altmann, endişelerini dile getirerek, "Kesinlikle endişelenmeliyiz. Durum hızla değişiyor ve kontrol edilemez hale gelebilir," şeklinde uyarıda bulundu.
NÖROLOJİK BOZUKLUKLARA NEDEN OLABİLİR
Birmingham Live'ın haberine göre, küresel ısınmanın Oropouche gibi virüslere maruz kalma riskini artırabileceği ve bu tehditleri daha da ciddi hale getirebileceği belirtiliyor. Ciddi vakalarda, bu korkutucu hastalık menenjit gibi nörolojik bozukluklara yol açabilir.
Verona yakınlarındaki bir hastanede Viroloji ve Ortaya Çıkan Patojenler Birimi'ni yöneten Dr. Concetta Castilletti, "Oropouche ateşi, Dang, Zika veya Chikungunya gibi arbovirüsler, birlikte yaşamaya alışmamız gereken halk sağlığı acil durumlarından biridir," dedi. Ayrıca, "İklim değişikliği ve insan hareketlerindeki artış, bir zamanlar tropikal bölgelerle sınırlı olan virüsleri bizim enlemlerimizde bile endemik hale getirme riski taşıyor," şeklinde uyarıda bulundu.
İLK ÖLÜM HABERİ BREZİLYA'DAN GELDİ
Brezilya, iki genç kadının hastalık nedeniyle yaşamını yitirmesiyle dünya çapında Oropouche virüsünden kaynaklanan ilk ölümleri bildirdi. Kurbanlar, 21 ve 24 yaşlarında olup, 25 Temmuz'da vefat etmeden önce şiddetli karın ağrısı, kanama ve hipotansiyon gibi belirtiler yaşadı. Dang hummasına benzeyen Oropouche ateşi, baş ağrısı, yüksek ateş, kas ağrısı, eklem sertliği, bulantı, kusma, soğuk algınlığı ve fotofobi gibi semptomlarla kendini gösterebilmektedir.