ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye ziyaretinin ardından rotasını Irak’a çevirdi. Blinken, Irak'a giderek Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ilişkiler, bölgesel gelişmeler ve özellikle Suriye'deki karışıklık masaya yatırıldı.
Irak Başbakanlık Basın Ofisi tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Suriye'deki gelişmelerin bölgesel güvenlik ve istikrar üzerindeki etkileri değerlendirildiği belirtildi. Sudani, Irak'ın Suriye'ye bu kritik dönemde destekleme konusundaki kararlılığı vurgulandı. Sudani, Suriyelilerin devletlerini yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak için dost ülkelerin desteğinin önemine dikkat çektiği mesajında, Suriye'nin tüm kesimlerinin temsil edildiği bir yönetimin ülke istikrarını güçlendireceği vurgusu yapıldı.
Sudani, Suriye topraklarına yönelik herhangi bir saldırının kabul edilemez olduğunu ve bu tür eylemlerin bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit ettiğinin altını çizdi.
ABD'DEN IRAK İLE İŞ BİRLİĞİ MESAJI
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Suriye halkının tercihlerini yansıtan kapsayıcı bir hükümetin kurulması gerektiği konusunda Irak ile aynı görüşte olduklarını belirtti. Blinken, Irak'ın bölgedeki merkezi rolüne işaret ederek ABD’nin, Irak ile iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlılığını belirtti. Blinken, Irak'ta bulunan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'ın güvenliği, egemenliği ve istikrarını sağlamak için oynadığı rolü hatırlattı.
GAZZE VE LÜBNAN ATEŞKESİ
Gazze'deki saldırıların sona erdirilmesi ve Lübnan'da ateşkesin sağlanması için gösterilen uluslararası çabaları değerlendiren iki lider, barışın ve istikrarın sağlanması için çalışmaların sürdürülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını hatırlattı.
ABD'DEN “SURİYE'DE SİVİL HÜKÜMET” VURGUSU
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bakan, ABD'nin kapsayıcı ve temsili bir sivil hükümetle sonuçlanacak Suriye liderliğindeki siyasi sürece desteğini bir kez daha teyit etti. Geçiş sürecinin ve bunun sonucunda kurulacak hükümetin, kadınlar ve azınlık topluluklarının üyeleri de dahil Suriye halkının insan haklarına ve Suriye'nin tüm dini ve kutsal mekanlarına saygı gösterilmesi yönündeki açık taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Bakan, insani yardım akışının kolaylaştırılması ve Suriye'nin terörizm için bir üs olarak kullanılmasının ya da komşuları için bir tehdit oluşturmasının önlenmesi gerektiğini vurguladı. Bakan ve Başbakan ayrıca DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını ve bölgeyi istikrarsızlaştırmasını önlemeye yönelik devam eden çabaları da ele aldı” denildi.