ABD’nin en pahalı şehirlerinden biri olan New York’ta yüksek yaşam maliyetleriyle başa çıkamayan insanlar, birlikte eve çıkıyor. Eskiden sadece bekarlar paylaşımlı dairelerde yaşarken son dönemde evli çiftlerin de yabancı insanlarla aynı daireyi paylaştıklarına şahit oluyoruz.

Brooklyn’de yaşayan Ishan Abeysekera, ABD’de yükselen yaşam maliyetleri yüzünden 23 kişiyle aynı evde yaşamaya başladı. Duyduğumuzda kulağa çılgınca gelse de 33 yaşındaki Mühendis Abeysekera için bu durum oldukça eğlenceliymiş. Kendisi, 23 kişiyle aynı alanı paylaşmaktan rahatsız olmadığını belirtiyor. Mühendis Abeysekera, ortak yaşam alanlarının, yeni arkadaşlar edinme şansını artırdığını söylüyor.

Genç Mühendis, 23 kişiyle paylaştığı bu ortak alana tam 2100 dolar kira ödüyor. Dört katlı binanın, 24 adet yatak odası bulunuyor. Diğer kiracıların yaşları ise 21 ile 36 arasında değişiyor. Ortak alanlarda her kiracının kendine ait bir dolabı ve altı adet buzdolabı yer alıyor. Her kiracı, kendisine tahsis edilen buzdolabının bir rafına, kendi alışveriş malzemelerini koyuyor. Hiç kimse diğerinin rafından bir malzeme alamıyor.

Tıpkı farklı bir şehirde üniversitede okurken yurtta kalmaya benziyor. Mühendis Abeysekera, bu sayede güçlü arkadaşlıklar geliştirdiğini ve hayatının zenginleştiğini iddia ediyor.

Dünyanın en pahalı şehirlerinde durum nedir?

Sadece New York ve Brooklyn’de değil, dünyanın en pahalı diğer şehirlerinde de insanlar bu şekilde yaşıyor. Özellikle San Francisco, Seul, Hong Kong, Tokyo, Londra, Singapur, Cenevre’de de birçok yabancı insanla aynı daireyi paylaşmak normal karşılanıyor.

Dünyanın en pahalı şehirleri olmasına rağmen yabancılarla aynı evde yaşamaktan hoşlanmayan insanların bulunduğu şehirler ise Tel Aviv, Zürih, Abu Dabi, Dubai.

Yükselen enflasyon nedeniyle dünyanın en pahalı şehri New York, özellikle göçmenler için yaşanması en güç şehirlerden biri haline geldi. Göçmenlerin, yaşam maliyetlerinden dolayı terk ettiği şehirlerden biri de Hong Kong.

İstanbul ise dünyadaki en pahalı şehirler listesinde 108. sırada yer alıyor. Buna rağmen İstanbul’da da ortak yaşam alanı tercih eden kiracıların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle öğrenci evlerindeki nüfus artış hızı, durumun vahametini yeterince anlatıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ