Türkiye'de yaz saati uygulamasından kış saati uygulamasına ne zaman geçileceği vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. 2016 yılında sadece artık yaz saati uygulamasının geçerli olacağı bildirilmişti. Kararın çıkmasından 8 yıl sonrada hala bu durumun değişip değişmeyeceği sorgulanıyor. Peki "Kış saati uygulaması nedir? Türkiye'de kış saati uygulaması olacak mı?" İşte detaylar!

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?


Kış saati uygulaması, gün ışığından maksimum verim sağlamak amacıyla saatlerin bir saat geri alınması işlemidir. Türkiye'de bu durum tek saat uygulamasıyla sabitlenmiştir.  Türkiye 8 Ağustos 2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7 Ağustos 2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirdi. 


SAATLER GERİ ALINACAK MI? TÜRKİYE KIŞ SAATİNE GEÇECEK Mİ? 


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kış saati uygulamasına dair sorulara yanıt verdi. Bakan Bayraktar, "Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler" dedi.
Dünyada saatler, 29 Ekim Pazar günü geri alındı. Türkiye'de ise 2016 yılında başlayan kalıcı yaz saati uygulaması bu yılda aynı şekilde devam edecek. Bu bilgilere göre kış saati uygulaması 2024 yılında da uygulanmayacak. 


YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASININ TARİHİ!
Yaz ve kış saati uygulaması 1700'lü yıllarda gün ışığından daha çok yararlanmak için ortaya çıktı. Gün ışığından en çok verimi almak için yaz ve kış saati uygulamasına ilk geçen ülke 1916 yılında Almanya olmuştur. İşte daha detaylı bilgiler...
Yaz saati uygulamasını ilk defa Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson önerdi. Vardiyalı işte çalışıp hayatını kazanan Hudson, böcek toplamak için yeterli zaman buluyordu. Daha sonraları George Vernon Hudson, gün batımından önceki son saatlerin önemini sorgulamaya başladı.
 1895 yılında böcekbilimci Hudson, Wellington Felsefî Topluluğu'na bir bildiri yollayıp iki saatlik bir değişimi içeren yaz saati uygulamasına teklif etti. Bu fikir ilgi görse de istenilen sonuç çıkmadı. Bunun ardından Hudson, benzer bir bildiriyi 1898 yılında bir kere daha gönderdi. Pek çok yayın, yanlış bir biçimde yaz saati uygulamasının mucidi olarak ünlü bir İngiliz müteahhit olan William Willett'ı gösterir. Ancak Willett da Hudson'dan bağımsız olarak 1905 yılında Londra'daki insanların pek çoğunun yaz günlerinin ilk saatlerinde uyuyor olduklarını gözlenmedi ve benzer bir uygulama tasarladı. Onun çözümü de yaz aylarında saatleri ileri almak oldu. 
Willett'ın bu fikri, 1915 yılında ölümüne kadar Birleşik Krallık'ta ilgi görmedi. Ancak I. Dünya Savaşı'nda Almanya, 30 Nisan 1916 tarihinden itibaren bu uygulamayı benimseyerek Avrupa'da bu uygulamayı kullanan ilk devlet olmuş oldu. Uygulamanın ilk kullanım amacı savaşta kömür kullanımından tasarruf etmekti. Daha sonraları Birleşik Krallık, müttefikleri ve Avrupa'da savaşta yer almayan pek çok devlet bu uygulamayı kullanmaya başladı. 
 

Kaynak: Derya Sarıtepeci