Afrika kökenli maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde endişeye sebep oluyor. Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahmet Güner, Türkiye'de 2022-2023 yıllarında sınırlı sayıda vakaya rastlandığını belirtti. 

Prof. Dr. Güner, 1980 yılı öncesinde çiçek hastalığına karşı aşılanan kişilerin, M-Çiçeği virüsüne karşı da büyük oranda korunmuş olacağını ifade etti.

Virüsün, Afrika'nın Orta ve Batı bölgelerinde farklı alt tipleri bulunduğunu belirten Güner, Batı Afrika tipinin ölüm oranının daha düşük olduğunu, Orta Afrika tipinin ise daha yüksek olduğunu söyledi. 

Hastalığın bulaşıcılığı konusunda yakın temasın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güner, el hijyenine ve kişisel temasa dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, virüsün tanısının PCR testleriyle doğrulanabileceğini, şu anda sınırlı bir aşı ve antiviral tedavi mevcut olduğunu ekledi.

Türkiye'de bugüne kadar görülen vakaların sınırlı sayıda olduğunu ve genel bir paniğe gerek olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Güner, Afrika'dan Türkiye'ye seyahat eden kişilerin risk grubunda olduğunu belirtirken, hastalığın genel olarak belli bir gruba özgü olmadığını ve tedbirlerin kişisel hijyenle sağlanabileceğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ