İstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 25'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada üçüncü duruşma başladı.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliyenin konferans salonunda gerçekleştirilen duruşmaya, organize suç örgütü lideri olduğu öne sürülen doktor Fırat Sarı'nın da aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar, müştekiler ve avukatlar katıldı.

Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği duruşmada, polis ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Yenidoğan çetesi iddianamesi tamamlandı Yenidoğan çetesi iddianamesi tamamlandı

"Yenidoğan çetesi" davasının üçüncü duruşması başladı

DURUŞMA SÜRECİ

Duruşma, mahkeme başkanının dava dosyasına gelen evrakları okumasıyla başladı. Cezaevinde intihar eden sanık İlker Gönen'in avukatı Aydın Mantar, söz alarak beyanda bulunmak istedi.

Mahkeme başkanı, müvekkilinin dosyasının öldüğü için düştüğünü ve söz verilemeyeceğini bildirdi. Avukatın, suçlamanın düşmediğini ve beyanda bulunmak istediğini söylemesi üzerine mahkeme başkanı, "Siz taraf değilsiniz, söz hakkınız yok. Devam etmeniz halinde dışarı çıkaracağım." dedi.

Avukat Aydın Mantar, sanık Fırat Sarı'nın avukatlığını da üstlendiğini, bu nedenle dışarı çıkarılamayacağını belirtti. Mantar, servis edilen haberlerle sanıkların kamuoyunda yargısız infaza maruz bırakıldığını öne sürerek, tüm sanıkların can güvenliği için duruşmaların kapalı yapılmasını talep etti.

Duruşma, tanıkların dinlenmesiyle devam ediyor.

"Yenidoğan çetesi" davasının üçüncü duruşması başladı

Yenidoğan Çetesi davası sanığı İlker Gönen cezaevinde intihar etti Yenidoğan Çetesi davası sanığı İlker Gönen cezaevinde intihar etti

DAVANIN GEÇMİŞİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın liderliğindeki suç örgütünün sevk ve idaresini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in yürüttüğü belirtiliyor.

İddianamede, örgütün temel amacının, işletmesini devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini devre dışı bırakarak doluluğunu sağlamak, hastaların tedavi basamaklarıyla oynayarak Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) üst düzey ödeme almak olduğu kaydediliyor.

Sanıkların, hasta bebeklerin durumunu olduğundan daha ağır gösterdiği ve gereğinden uzun süre yatışlarını sağladığı belirtilen iddianamede, bu şekilde SGK'den yüksek ücret tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı ifade ediliyor.

Bebek hastaların, uygun sağlık hizmeti alabilecekleri hastanelere sevki yerine, örgüt adına karlı görülen hastanelere yatırıldığı bildirilen iddianamede, elde edilen kazancın çoğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyeleri arasında paylaşıldığı belirtiliyor.

"Yenidoğan çetesi" davasının üçüncü duruşması başladı

CEZA İSTEMLERİ

İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sanık Gıyasettin Mert Özdemir'in ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. 8'i kadın 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.

İddianamede, "dolandırıcılık" suçu işlenerek maddi menfaat temin edilen sorumlu hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, bunların kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.

"Yenidoğan çetesi" davasının üçüncü duruşması başladı

SORUŞTURMA KAPSAMINDA ALINAN ÖNLEMLER

Soruşturma kapsamında İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti.

Öte yandan, yenidoğan çetesine ilişkin soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin'i makamında ölümle tehdit edenler de tutuklanmıştı.

Mahkeme heyetinin ilk duruşmadaki kararı doğrultusunda, tutuksuz yargılanan sanıklardan TRG Hospitalist Hastanesi doktorlarından Mehmet Gürül, aynı hastanenin İdari Müdürü Murat Mantuş, doktor Şeyhmus Çelik ve Esenler Güney Hastanesi'nin mesul müdürü doktor Ali Dirik tutuklanmıştı.

Tutuklanması talep edilen ancak firari konumda bulunan Birinci International Hastanesi'nin sahibi Ali Aksu, hemşire Serenay Şenkalaycı ve hemşire Ceren Hatice Kırım'ı yakalamaya yönelik çalışmalar ise sürüyor.

Kaynak: AA