Fransa’dan dönen incirlerde 20 kat zehir çıktı. Türkiye’den ihraç edilen fakat içerindeki pestisit ve aflatoksin bulunması gerekçe gösterilerek iade edilen gıda ürünü sayısı her geçen gün artıyor. Avrupa Birliği Komisyonu Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bu kez de Türkiye’den Fransa’ya giden kuru incirler için alarm verdi.

SINIRIN 20 KAT ÜZERİNDE

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, X hesabından yaptığı açıklamada ‘’Fransa Türkiye menşeli bir gıda ile ilgili uyarı yayınladı. Ürün kuru incir. Aflatoksin ve toplam mikotoksin izin verilen sınır değerin tam 20 katı. Evet ne siz yanlış okudunuz ne ben yanlış yazdım Sınır değerin tam 20 katı Aflatoksinler en toksik mikotoksinler arasında" sözlerini not düştü.

‘’YÜKSEK DOZDA AFLATOKSİNLER AKUT ZEHİRLENMEYE YOL AÇABİLİR’’

Yavuz vatandaşlara uyarıda bulunarak, "Aflatoksinler Tahıllarda Yağlı tohumlarda Kuru yemişlerde Baharatlarda bulunabilir. Hayvan yemlerinde de bulunabilir ve hayvanların sütlerine geçerek de gıda zincirine girebilir. Yüksek dozda aflatoksinler akut zehirlenmeye yol açabilir ve genellikle karaciğere zarar vererek yaşamı tehdit edebilir. Aflatoksinlerin ayrıca genotoksik olduğu yani DNA'ya zarar verebileceği ve kansere neden olabileceği gösterilmiştir. Aflatoksinlerin insanlarda karaciğer kanserine neden olabileceğine dair kanıtlar da vardır." Dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ