İçişleri Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu kişilerin noterlikler üzerinden herhangi bir işlem yapmadığını belirtti.

Açıklamada, ikamet izni gibi hukuki statülerin yalnızca bilimsel araştırma, ticari faaliyet, eğitim, turizm veya Türk vatandaşıyla evlilik gibi belirli amaçlarla Türkiye'ye gelen yabancılar için geçerli olduğu vurgulandı.

Bakanlık, Noterler Birliği ile yapılan protokolün yalnızca bu belirtilen amaçlarla Türkiye'ye gelen yabancıların ikamet izni başvuru süreçlerini kapsadığını ve bazı çevrelerin bu konuda dezenformasyon yaparak gerçekleri çarpıttığını ifade etti. 

Yabancılar noterde işlem yapabilir mi?

Noterler Birliği ile gerçekleştirilen protokol kapsamında, sadece ikamet izni başvurusu yapacak olan yabancılar, ikamet izni başvuru dosyalarını noterliklere teslim edebilmektedir.

Noterlikler ise belgeleri, incelenmek ve karar verilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüklerine göndermektedir. Nihai karar, İl Göç İdaresi Müdürlüklerindeki konusunda uzman yetkili personel tarafından verilmektedir.

Protokol ile eğitim, sağlık, çalışma, ticaret, turizm gibi nedenlerle ülkemize kanunlara uygun olarak gelen ve ülkemize katma değer sağlayan yabancıların ikamet izni başvuru sürecinin kolaylaştırılması amaçlanmıştır.

İkamet izni başvurusu yapmak isteyen yabancılar, istemeleri durumunda başvuru dosyalarını İl Göç İdaresi Müdürlüklerine de teslim edebilmektedir.

Ülkemizdeki geçici koruma altındaki Suriyeliler ve uluslararası koruma kapsamındaki yabancılarla ilgili işlemler noterlikler üzerinden yapılmamaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ