Yaklaşık 40 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip olan ve 8 saat aralıksız hizmet verebilen robotlar, restoranlarda garsonların işini kolaylaştırmak amacıyla kullanılıyor. Bu robotlar, çok sayıda tabağı ve bardağı taşıyabiliyor. Siparişlere göre yemeklerin ve içeceklerin tepsilere yerleştirilmesinin ardından görevlinin bilgileri girmesiyle robot, müşterilerin bulunduğu masaya kadar ilerliyor. Müşterilere "afiyet olsun" diyerek belirlenen noktaya dönen robot, aynı zamanda müzik çalabiliyor.

İşletmeci Ömer Çelik, mekanlarında yaklaşık bir aydır robot garson kullandıklarını belirterek, yaz döneminde personel bulmakta zorluk çektiklerini ve bu nedenle robot garsonun çok faydalı olduğunu söyledi. Robotun günde 300-400 servis yaptığını ifade eden Çelik, müşterilerden olumlu tepkiler aldıklarını da ekledi.

İşletme müdürü Sabri Gel, robotun insanların ilgisini çektiğini ve çalışanların iş yükünü azalttığını belirtti. Gel, "Robotu, günlük yaklaşık 7-8 saat boyunca çalıştırabiliyoruz. Kalabalık misafir gruplarında garsonların taşıyabileceğinden daha fazla yemeği robota yükleyip gönderebiliyoruz," dedi.

Müşteri Esra Işık da garson robotu ilk kez gördüğünü ve ilgisini çektiğini belirtti. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, restoranların teknolojik yeniliklere açık olması gerektiğini ve yaz aylarında personel sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, robotların servis kısmında işleri kolaylaştırdığını ifade etti.

Robotların satışını yapan özel bir firmanın genel müdürü Ahmet Uzel, şu an Adana'da 3 işletmenin robotları kullandığını söyledi. Uzel, robotların bulut tabanlı sistemle çalıştığını ve işletmelerin izinleri doğrultusunda yönetildiğini anlattı. Robotların kullanıldığı sahayı ve masaları tanımlayarak girdiği komutları gerçekleştirdiğini belirten Uzel, bu çözümün işlerini kolaylaştırdığını ve merak uyandırdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA