TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul ederek önemli bir adım attı.

53 maddeden oluşan yasa teklifi kapsamında, en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Bu düzenleme ile 3,7 milyon emeklinin aylıkları artırılacak.

En düşük emekli maaşı alan kişilere, Ağustos ayında 12 bin 500 liralık yeni maaş ödemesi yapılacak. Ayrıca Temmuz ayı için 2 bin 500 liralık fark ödemesi gerçekleştirilecek.

Düzenleme kapsamında, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödenenler ile hak sahipleri için dosya bazında ödenecek aylık asgari ödeme tutarı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltiliyor. Bu artışın bütçeye getireceği maliyet ise 33,2 milyar lira olacak.

EYT yasası kapsamında, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler için işverene verilen 5 puanlık destek primi kaldırılacak.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ARTTI

Vergi paketi çerçevesinde, yurt dışı çıkış harcı bedeli 150 liradan 500 liraya çıkarılacak. Her yıl yeniden değerleme oranında yapılacak artışlar da bu bedelin kapsamına dahil edilecek.

Vergi düzenlemesi çerçevesinde, Türkiye’de faaliyet gösteren küresel şirketlerin kârlarından %15 oranında asgari kurumlar vergisi tahsil edilecek. Ayrıca, kamu-özel işbirliği (KÖİ) projeleri kapsamındaki şirketlerin vergi oranı %25’ten %30’a artırılacak.

53 maddeden oluşan yasa teklifiyle, en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Bu değişiklik, 3,7 milyon emeklinin aylıklarının artmasını sağlayacak.

Teklif çerçevesinde, kayıt dışılık ve usulsüzlüğü önlemek amacıyla yeni tedbirler uygulanacak. Doktorlar ve diş hekimleri gibi serbest meslek erbapları ile restoran ve kafe gibi ticari faaliyetlerde bulunanların yıl içinde belirli dönemlerde hasılatları tespit edilecek. Hasılat ile beyanlar arasındaki uyumsuzluk %20’yi aştığında, mükellefler izaha davet edilecek.

Kayıt dışı faaliyette bulunan ve vergi idaresinin bilgisi dışında çalışanlar için vergi ziyaı cezaları artırılacak. Verginin 1 katı olarak belirlenen cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı olarak belirlenen cezalarda ise 4,5 kat artırımlı ceza uygulanacak.

BAŞKASINA AİT POS CİHAZI KULLANIMINDA CEZALARDA ARTIŞ

Başkasına ait kredi kartı ve POS cihazlarının kullanımında belirlenen özel usulsüzlük cezası 3 kat artırılacak. Bir takvim yılı içinde bu kapsamda kesilebilecek cezalara ilişkin toplam limit ise 20 milyon lira olacak. Ayrıca, POS cihazını başkasına kullandıranlar da aynı oranda cezaya tabi tutulacak.

Kayıt dışı faaliyetlerle mücadele amacıyla usulsüzlük cezaları artırılacak. Fatura verilmemesi, fatura alınmaması ve ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi gibi ihlallerde, ilk tespitte 3.400 TL olan ceza 10.000 TL’ye yükselecek. İkinci ve sonraki tespitlerde ceza miktarı daha yüksek olacak.

Elektronik ticaret pazar yerlerinde, elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal veya hizmet temini için sözleşme yapmalarına veya sipariş vermelerine imkan tanıyan aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, faaliyette bulunan hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler, vergi kesintisi kapsamına dahil ediliyor.

Gerçek kişilere mal ve hizmet alımları kapsamında yapılan ödemeler üzerinden, Cumhurbaşkanlığınca belirlenen sektörler ve faaliyet konuları dikkate alınarak vergi tevkifatı yapılması öngörülüyor. Bu düzenleme, vergi güvenliğini artırmayı ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanına, vergi kesintisi uygulamalarında sektörler, faaliyet konuları, ödeme türleri ve iş gruplarına göre ayrı ayrı veya birlikte oran belirleme yetkisi veriliyor.

Ticari amaç gütmeyen gezi, eğlence ve spor faaliyetlerinde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında sağlanan kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnası ve indirimi kaldırılacak. Ayrıca, teklifle yabancı devlet kurum ve kuruluşlarının deprem yardım faaliyetlerine KDV istisnası getiriliyor.

Bazı tütün mamullerinden alınan asgari maktu vergi tutarındaki mevcut "yüzde 20'sine kadar" olan sınırlama kaldırılacak ve birim ambalaj başına belirlenen asgari maktu vergi tutarı kadar vergi alınacak. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlenirken, Cumhurbaşkanına bu oranı yüzde 1,5’e kadar düşürme veya yüzde 2,5’e kadar artırma yetkisi tanınıyor. (Haber Merkezi)

Muhabir: Hasan DEMİRCİ