Dünya

UNDP: Yoksul Ülkelerde Borç Krizi Derinleşiyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), birçok gelişmekte olan ve yoksul ülkenin borç krizinin son 20 yılı aşkın süredir görülmemiş seviyelere ulaştığını ve bu durumun kalkınmayı olumsuz etkilediğini açıkladı

Abone Ol

UNDP’nin G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı öncesinde yayımladığı analizde, gelişmekte olan ülkelerde borç kırılganlığı göstergelerinin endişe verici seviyelere ulaştığı belirtildi.

Borç Kırılganlığı Artıyor

 56 gelişmekte olan ülkede faiz ödemeleri, hükümet gelirlerinin yüzde 10’unu aştı.
 17 ülke, gelirlerinin yüzde 20’sini faiz ödemelerine ayırıyor.
 En yoksul 31 ülkenin toplam dış kamu borcu 205 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
 2023 yılında gelişmekte olan ekonomilerin toplam dış borcu 1,4 trilyon dolara ulaştı.

Borç maliyetleri son 10 yılda üç katına, faiz ödemeleri ise dört katına çıktı.

"Kalkınmada Kayıp 10 Yıl Tehlikesi"

UNDP İcra Direktörü Achim Steiner, analizle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Borç-kalkınma dengesizliği, dünyanın en yoksul ülkelerinin birçoğu için kalkınma ilerlemesinde kayıp bir 10 yılı tehdit ediyor. Uluslararası toplum, somut finansal can simidi sağlamak için son dakikaya kadar beklememeli. Yeni bir borç hafifletme girişimi, mali ve siyasi açıdan gerekli. G20 gibi platformlar, sürdürülebilir büyüme fırsatlarını teşvik eden uzun vadeli finansman çözümlerinin şekillendirilmesinde önemli bir role sahip."

Çözüm Arayışları

UNDP’ye göre, borç krizinin aşılması için uluslararası toplumun hızlı bir şekilde harekete geçmesi ve yeni borç hafifletme girişimlerinin devreye sokulması gerekiyor. G20 toplantısı, bu konuda alınacak kararlar açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.