AFP, Ukrayna ile ABD arasında değerli madenler konusunda anlaşmanın sağlandığını bildirdi. Haberde, ABD tarafının anlaşmadan zorlayıcı maddeleri kaldırdığı aktarılırken, imzaların ise Cuma günü atılabileceği belirtildi.
ABD VE UKRAYNA ANLAŞTI
Ukrayna ve ABD, değerli madenler, gaz ve petrol anlaşmasına vardı. Aktarılanlara göre ABD, 500 milyar dolar şartını kaldırdı, Ukrayna da imzayı kabul etti. Ayrıca anlaşma Ukrayna’nın halihazırda kazanç sağladığı projeleri de kapsamayacak.
GÜVENLİK GARANTİSİ YOK
Gelecekte çıkarılacak maden, gaz ve petrolün %50’si olarak anlaşıldı. ABD anlaşma çerçevesinde Ukrayna’ya güvenlik garantisi sözü vermiyor.
Anlaşmada imzaların ise Cuma günü atılabileceği belirtildi.
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, düzenlediği basın brifinginde ABD ile Ukrayna arasında imzalanması beklenen kıymetli madenler anlaşmasına ilişkin değerlendirme yaptı.
Mevcut ABD yönetiminin bu anlaşmaya çok önem verdiğini ve bunun için Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un Orta Doğu gezisini erteleyerek bu işe odaklandığını anlatan Sözcü, anlaşmanın hem ABD hem de Ukrayna'ya fayda sağlayacağını söyledi.
Leavitt, "Bu anlaşmanın imzalanması kritik önem taşıyor. Başkan Trump, Zelenski'nin bu anlaşmayı imzalamasını bekliyor. Bu anlaşma, Ukrayna'nın savunmasını finanse eden Amerikan vergilerini telafi edecek ve aynı zamanda savaş nedeniyle cehennemi yaşayan Ukrayna ile kalıcı bir ekonomik ortaklık yaratacaktır." değerlendirmesini yaptı.