Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da artan şiddet olayları ve sağlık hizmetlerine yönelik “keskin bir şekilde artan” saldırılar konusunda derin endişe duyduğunu açıkladı.

DSÖ'nün Filistin topraklarındaki temsilcisi Dr. Rik Peeperkorn, salı günü Gazze Şeridi'nden video bağlantısıyla yaptığı açıklamada “Batı Şeria'daki durum ve sağlık üzerindeki etkileri konusunda derin endişe duyuyoruz. Şiddet olaylarının yoğunlaştığını ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların Batı Şeria'da belirgin şekilde arttığını görüyoruz” dedi.

İsrail, Peeperkorn’un sağlık hizmetlerine yönelik saldırılarla ilgili açıklamalarına yanıt vermedi. DSÖ'ye göre, bu yıl Batı Şeria'da sağlık hizmetlerini etkileyen 44 saldırı gerçekleşti ve dört sağlık tesisi bu durumdan etkilendi. Ayrıca, dört hasta ambulans beklerken hayatını kaybetti, sekiz sağlık çalışanı ise hastalara ulaşmaya çalışırken yaralandı.

BATI ŞERİA'DAKİ SAVAŞ

7 Ekim 2023'te İsrail'e yapılan Hamas saldırısından bu yıl 14 Şubat'a kadar Batı Şeria'da 25 sağlık çalışanı ve hasta hayatını kaybetti, 121 kişi yaralandı. DSÖ ayrıca, Batı Şeria genelinde ambulansların hareketi ve sağlık çalışanlarının erişimini engelleyen ciddi hareket kısıtlamaları olduğunu bildirdi.

DSÖ, bazı Batı Şeria hastanelerine acil durum malzemeleri ve travma kitleri sağladı. İsrail'in geçen ay Gazze'de 15 ay süren savaşın ardından ateşkes anlaşmasına varmasının ardından Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin ve Tulkarm şehirlerinden en az 40.000 Filistinli evlerini terk etti.

Son DSÖ verilerine göre, 1 Ocak - 13 Şubat tarihleri arasında Batı Şeria'da 82 Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: Haber Merkezi