Gazze Şeridi'ndeki İsrail vahşetinin başlangıcından bu yana pek çok kişi, Türkiye'nin tutumunun umdukları seviyeye ulaşamadığına ve zamanla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayranlarının seslerinin daha da yükselerek, daha kararlı önlemler talep etmeye başladığına inanıyor.
Sürekli olarak verilen yanıt, Türkiye'nin, özellikle geçen yılın Ekim ayında savaşın patlak vermesinden bu yana kademeli olarak birçok karar alması nedeniyle, mevcut aşamanın yerel ve uluslararası koşullarına bağlı olarak elinden gelen her şeyi yaptığı ve sağladığı yönündeydi.
Gerçek şu ki, Türkiye'nin İsrail'le ticaretini tamamen durdurma yönündeki son kararı geç geldi ve iktidar partisinin yerel seçimlerdeki büyük kaybının ardından yapılan bir düzeltme olsa da atılabilecek daha kararlı adımların olduğunu ortaya koydu.
Siyonist barbarlığı caydırmak için Türk devletinin hayranlarının, daha önceki birçok seçimde uzun süredir sandıkta Cumhurbaşkanı'nı destekleyen Türk seçmenin geniş gruplarının duygularını ifade eden samimi tavsiyeler sunduğu ortaya çıktı. Sesi yüksek çıkanların karar alıcının kafasını karıştırdığını ve iktidar partisinin büyük bir seçim yenilgisine yol açtığını gösterdiler.
Bu bağlamda, Türk rejiminin zaten Siyonist varlığı cezalandırmak için bazı önlemler aldığını, savaşın başlamasıyla birlikte Türk Hava Yolları'nın İsrail'e uçuşları durdurduğunu ve aynı ay içinde İsrail'deki Türk-İsrail işbirliğinin bitirildiğini de belirtmekte fayda var. Enerji alanındaki işbirliği girişimi askıya alınırken, daha önce Tel Aviv'e yapılması planlanan Türk bakanlık ziyareti de iptal edildi.
Geçtiğimiz Ocak ayında Türkiye, İsrail'e ihracat yapan şirketlere verdiği desteği kaldırırken İsrail'i hedeflenen ihracat destinasyonlarının dışında tuttu. En güçlü kararlar, Türkiye'nin İsrail'e 54 malın ihracatını kısıtladığı ve kısıtlamaların kaldırılması için Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığının derhal durdurulmasını talep ettiği Nisan ayında geldi. Yasak, uçak yakıtı, inşaat demiri, yassı çelik, mermer, seramik vb. ihracatını içeriyordu.
Bunu, İsrail ile tüm ticari ilişkilerin kesildiğini duyuran son resmi karar takip etti ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gazze'de kalıcı bir ateşkes sağlanana ve İsrail'e engelsiz insani yardım akışı sağlanana kadar ilişkilerin sürdürülmeyeceğini doğruladı. Oradaki Filistinliler başarıldı. Böylece Türkiye, Gazze'ye yönelik savaşı nedeniyle İsrail'e ihracat ve ithalatını durduran ilk ana ticaret ortakları arasında yer alacak.
Türkiye, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara gelmeden önce İsrail'le pek çok ticaret anlaşması imzalamış, iktidara geldikten sonra da İsrail ile ekonomik ilişkilerin artmasına yol açan pek çok yeni anlaşmaya imza atarak onları önemli ticaret ortakları haline getirmiştir. İki taraf, bu ilişkileri aralarındaki siyasi farklılıklardan ayrı tutmaya istekliydi ve bu, İsrail'in 2010 yılında Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırının ardından Türk ihracatıyla yaşanan siyasi anlaşmazlığa rağmen aralarındaki ticaret rakamlarındaki artıştan da belliydi. Geçtiğimiz dönemde devam eden siyasi çatışmalara rağmen sürekli yükselişini sürdürüyor.
İki ülke arasındaki ticaret dengesi rakamlarına göre Türkiye, İsrail'e 5,4 milyar doların üzerinde ürün ihraç etti. İsrail, 2023 yılında en çok Türk ürünü ithal eden ülkeler listesinde 13'üncü sırada yer alarak toplam Türkiye ihracatının yüzde 2,1'ini oluşturdu. Ankara'nın İsrail'e en önemli ihracatı çelik, taşıtlar, plastik, elektrikli aletler ve makineler olurken, geçen yıl 634 milyon dolarlık maliyetle akaryakıt ithalatı ağırlıklıydı.
Mevcut rakamlar Türkiye'nin bu kararı alırken yaşadığı zorluğu yansıtıyor, çünkü ihracat sözleşmesi olan ve bu siparişleri üreten birçok Türk şirketi zarar görecek. Türk yetkililer bunu, bir miktar ekonomik kaybın, insani kazanımların küçük bir bedeli olduğunu vurgulayarak ifade ettiler. Erdoğan, Türkiye'nin bu kararın bedelini küresel düzeyde ödemeye hazır olduğunu da vurguladı.
Özellikle geçen Nisan ayı sonunda neredeyse yüzde 70'e ulaşan enflasyon krizinin kötüleşmesi nedeniyle, bu kararın erken alınmasını geciktiren ana nedenlerden birinin Türkiye ekonomisinin kritik durumu olduğu belirtiliyor. Türkiye Merkez Bankası'nın şu anda sadece 32,3 lira olan dolar başına bu yıl sonuna kadar 40 liraya düşmesini beklediği liranın döviz kurundaki düşüş sürüyor.
Erdoğan hükûmeti, son üç yılda liranın değer kaybetmesine neden olan dış yükümlülüklerin bir kısmını ödemek için ağırlıklı olarak ihracat artışına bel bağladı, ancak İsrail ile ticareti durdurma kararıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne göre hükümet, İsrail ile ticaret iki ay içinde yeniden başlamadığı takdirde, yıl sonu ihracat hedeflerini 267 milyar dolar yerine 260 milyar dolara düşürmek zorunda kalacak.
Türk ekonomisinin kayıpları, İsrailli şirketlerin uluslararası mahkemelere başvurması halinde şirketlerin ödemek zorunda kalacağı hukuki tazminatlara kadar uzanabilecek olsa da, özellikle İsrail'in önemli sektörleri İsrail'e bağlı olduğundan, Türkiye'nin kararı sonucunda İsrail'in kayıplarının büyük olacağı kesindir. Ticari ithalatta çok büyük oranlarda. Çelik ve çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini Türkiye'den ithal eden ve Gazze Şeridi'ndeki soykırım sonrasında en çok zarar gören sektör olan inşaat sektörü ön sıralarda yer alıyor.
Kısa vadede bu ithalatın telafisinin zorluğu göz önüne alındığında, Türk kararları tüm İsrail ekonomisinin daha bunalıma girmesine neden olacak. Küresel rekabet avantajının yanı sıra coğrafi yakınlık nedeniyle nakliye maliyeti daha düşük olan Türk ürününe göre, başka ülkelerden yeni firmalarla anlaşmaya varılması durumunda ithalat maliyetleri mutlaka artacaktır. Bu durum, durdurmanın kısa vadede İsrail'deki mallara yönelik fiyat baskısını marjinal olarak artırabileceğini söyleyen Amerikan yatırım bankası JP Morgan tarafından da doğrulandı.
Ayrıca, New York Times'a göre İsrail'in kayıpları arasında, Türkiye'nin İsrail ile her türlü ticareti askıya aldığını duyurmasının, İsrail'in izolasyonunu geçtiğimiz birkaç aydakinden daha da büyük hale getiren bir serinin yalnızca sonuncusu olabileceği gerçeği de yer alıyor. Bu kararın diğer ülkeleri de benzer adımlar atmaya teşvik edebileceğini kaydetti. Erdoğan da bunun mevcut durumdan memnun olmayan diğer ülkelere örnek olacağına inandığını söyleyerek bunu doğruladı.
Özellikle Türk ekonomisinin içinden geçtiği zor dönemde önemli kayıplar yaşayacağı göz önüne alındığında, Türkiye'nin attığı son adım, geç de olsa memnuniyetle karşılanacağına şüphe yok. Bu, şirketlerin başka ülkelerdeki aracılar aracılığıyla ihracat yaparak bu kararı aşıp aşmamasından veya son seçim sonuçlarından sonra pozisyon değiştirme zorunluluğunun konuşulup duyulmamasından bağımsızdır. Kararı övmek, bunun benzeri görülmemiş ve tarihi bir karar olduğunu kabul etmek ve Arap ve İslam uluslarının benzer kararların yakında alınması konusunda istekli olduklarını belirtmek gerekiyor.