Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Yardımcısı Naci Serhan, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı saldırıların yarattığı yıkımı aktardı. Serhan, Gazze Şeridi'nin kuzeyinin yüzde 80'inin yıkıldığını belirterek, etnik temizlik süreci ve soykırımın büyük bir yıkım oluşturduğunu ifade etti. Cibaliye kentinin doğu ve batı kısımları, Cibaliye Mülteci Kampı, Beyt Hanun ve Beyt Lahiya gibi bölgelerdeki büyük tahribata dikkat çekti.

Serhan, İsrail'in kitlesel yıkımının evler, sokaklar ve altyapı gibi her alanda etkili olduğunu belirterek, Gazze Şeridi'nin kuzeyinin "yaşam belirtisi olmayan" bir bölgeye dönüştüğünü vurguladı. Ayrıca, 300 binden fazla Filistinlinin evsiz kaldığını söyledi.

Serhan, zorla yerinden edilen Filistinlilerin Gazze Şehri, Gazze Şeridi'nin merkezi ve güneyine geri dönmesinin beklendiğini ve bu durumun bölgede insan yükünü artıracağını belirterek, durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu.

ÇADIRLAR VE MALZEME TEMİNİ ZORLAŞIYOR

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşanan büyük yıkım sonrasında, her açık alanın göçe zorlanan Filistinliler için geçici kamplara dönüştüğünü belirten Serhan, en büyük zorluklardan birinin çadırlar ve gerekli malzemelerin temin edilmesi olduğunu aktardı. Jeneratör, yakıt, battaniye, yatak takımları gibi temel yardımların sağlanmasının büyük bir mücadele gerektirdiğini vurgulayan Serhan, bu ihtiyaçların karşılanmasında ciddi zorluklarla karşılaşıldığını belirtti.

Serhan, Gazze'nin kuzeyinin yeniden inşasının büyük çabalar ve uluslararası destek gerektirdiğine dikkat çekerek, bu trajik durumda uluslararası ve bölgesel kurumlara acilen harekete geçme çağrısında bulundu. Ayrıca, "Gazze'nin kuzeyini eskisinden daha iyi hale getirme

GAZZE'NİN KUZEYİ FELAKET BÖLGESİ

Gazze'nin kuzeyinde yaşanan yıkım ve felaketle ilgili olarak bir açıklama yapan Beyt Hanun Belediye Başkanı İmad Bedvan, bölgenin "felaket bölgesi" olarak tanımlandığını belirtti. Bedvan, Cibaliye Mülteci Kampı ve Beyt Hanun kenti ile birlikte Cibaliye ve Beyt Lahiya'nın büyük kısımlarının İsrail tarafından tamamen yıkıldığını ifade etti.

Bedvan, yaşananları "benzeri görülmemiş bir İsrail soykırımı" olarak tanımlayarak, saldırıların sadece binaları değil, yolları, su ve kanalizasyon şebekelerini, elektrik ve iletişim hatlarını, su kuyularını ve BM'nin Filistinli mültecilere yardım için kullandığı yapıların da hedef alındığını belirtti.

Açıklamalarında, yaklaşık 100 gündür süren saldırılar sonucunda 5 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 13 binin üzerinde kişinin yaralandığını, yerinden edilen Filistinli sayısının ise 200 bini aştığını dile getiren Bedvan, bölgedeki büyük yıkım ve insan kaybına dikkat çekti.

k için yeniden inşa etmekte kararlıyız. Bu, dünyanın yanımızda durmasını gerektiren kolektif bir sorumluluk." dedi.

SRAİL’İN ALTYAPI YIKIMI, GÖÇMENLERİN GERİ DÖNÜŞÜNÜ ZORLAŞTIRIYOR

Beyt Hanun Belediye Başkanı İmad Bedvan, İsrail'in altyapı üzerindeki yıkıcı etkilerinin, yerinden edilmiş Filistinlilerin geri dönüşünü büyük ölçüde zorlaştırdığını ve Gazze'de benzeri görülmemiş bir insani krize yol açtığını belirtti. Bedvan, bu bağlamda UNRWA, Dünya Gıda Programı ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne çağrıda bulunarak, barınma, yiyecek ve kıyafet temin etmek, ayrıca göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak kamplar kurmak için gerekli malzemeleri tedarik etmelerini istedi.

Bedvan, ayrıca belediyelerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Belediyelerin tesislerinin işletilmesi için yakıt sağlanması, su ve kanalizasyon şebekelerinin onarılması, yolların açılması ve molozların kaldırılması gerektiğini ifade etti. Su kuyuları ve kanalizasyon tesislerinin işletilmesi için de yedek parça ve malzeme sağlanmasının önemine dikkat çekti.

İsrail'in saldırılarının başladığı günden bu yana maaşlarını alamayan belediye çalışanlarının maaşlarının ödenmesi gerektiğini belirten Bedvan, belediyelerin uluslararası ve yerel kurumlarla iş birliği içinde, yaşanan kitlesel yıkıma rağmen Filistinlilerin sıkıntılarını hafifletmek için çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Kaynak: AA