ABD Başkanı Donald Trump, ülke basınına verdiği röportajda üçüncü kez başkanlığa aday olma ihtimaline değindi. Anayasa'nın 22. maddesine rağmen bu seçeneği dışlamayan Trump, "Çalışmayı seviyorum. Birçok kişi bunu yapmamı istiyor. Ama yönetimin çok erken bir dönemindeyiz. Önceliğim mevcut görevim" dedi.

ÜÇÜNCÜ DÖNEM İÇİN ALTERNATİF SENARYOLAR

ABD Başkanı Donald Trump, üçüncü dönem için adaylık hakkı tanıyacak bir planın sunulup sunulmadığı sorusuna, "Bunu yapabileceğiniz yöntemler var" şeklinde yanıt verdi. Trump, ABD Başkan Yardımcısı James David Vance’in aday olup ardından görevi kendisine devretmesi gibi senaryolara atıfta bulunarak, "Bu bir yöntem" dedi ve "Ama başkaları da var" diyerek alternatiflerin bulunduğunu belirtti.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMASI GÜNDEMDE

ABD Anayasası'nın 22. maddesi, bir kişinin iki dönemden fazla başkanlık yapmasını yasaklıyor. Ancak bu yasağın kaldırılması, oldukça zor bir süreç gerektiriyor. Kongre’nin üçte iki çoğunluğunun oyu ya da eyaletlerin üçte ikisinin anayasa değişikliği konvansiyonu çağrısında bulunması gerekiyor. Her iki senaryoda da değişikliğin yürürlüğe girmesi için eyaletlerin dörtte üçünün onayı şart.

Cumhuriyetçi Tennessee Temsilcisi Andy Ogles, başkanlık görev süresini uzatmaya yönelik bir karar tasarısı hazırlayarak bu tartışmaları yasama boyutuna taşıdı. Öte yandan, Trump’ın yakın müttefiklerinden Steve Bannon ise verdiği bir röportajda, Trump’ın "2028’de yeniden aday olacağına ve kazanacağına" inandığını ifade etti.

Trump’ın "krallık" imaları da tartışma konusu oldu. Beyaz Saray, New York’taki trafik sıkışıklığı ücretlendirmesini kaldırmasının ardından Trump’ı taçla gösteren bir dergi kapağını X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşarak, Trump’ın "Kral çok yaşa!" ifadelerini alıntıladı.

"EĞER ATEŞKES OLMAZSA VERGİLER YOLDA"

Trump, Rusya’nın Ukrayna ile ateşkes konusunda sorumluluk almadığı takdirde Rus petrolüne yönelik ikincil gümrük vergileri getireceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e yönelik eleştirilerini hedef alan Trump, bu açıklamalara "çok kızdığını ve öfkelendiğini" vurguladı. Trump, "Eğer Rusya ve ben Ukrayna'da akan kanı durdurma konusunda bir anlaşmaya varamazsak ve bunun Rusya'nın suçu olduğunu düşünürsem ki olmayabilir ama eğer öyle görürsem, Rusya’dan çıkan tüm petrole ikincil gümrük vergileri koyacağım. Rusya'dan petrol alırsanız, ABD'de iş yapamazsınız" ifadelerini kullanarak, Rus petrolüne yüzde 25 ila yüzde 50 arasında değişebilecek vergi getirmeyi planladığını belirtti.

RUSYA AÇIKLAMALARI, VENEZUELA YAPTIRIMLARIYLA BENZERLİK GÖSTERİYOR

Rusya’ya yönelik açıklamaları, Trump’ın Venezuela’ya uyguladığı benzer yaptırımların ardından geldi. Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’ne göre, Rusya’nın petrol ürünlerinin en büyük ithalatçıları arasında Çin, Türkiye, Brezilya ve Hindistan bulunuyor. Trump’ın Venezuela’ya uyguladığı model üzerinden hareket etmesi durumunda, bu ülkeler de ekonomik yaptırımlardan etkilenebilir.

Trump, Putin ile bu hafta tekrar görüşmeyi planladığını ve ilişkilerinin iyi olduğunu belirterek, "Doğru şeyi yaparsa, öfkem hızla dağılır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA