Reuters'te yer alan analizde, Trump'ın 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşında yeni ittifaklar yapan rakiplerle mücadele ettiğine değiniliyor.
Cumhuriyetçi lider, 20 Ocak'ta göreve gelmesinin ardından gerçekleştirdiği açıklamada, Ukrayna savaşını sonuçlandırmayı, İran'ın nükleer programını sınırlandırmayı ve Çin'in nüfuzunu engelleyecek adımlar atmayı planladığını açıkladı.
Buna karşını analizde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Çin lideri Şi Cinping'in, Batı yaptırımları gölgesinde ittifaklarını geliştirdiğine ve kapsamlı bir stratejik ortaklık yapılandırdığına vurgu yapılıyor.
Bununla birlikte Trump'ın yemin töreninin ardından Putin ve Şi'nin yaptığı video konferansta, bu işbirliğinin artırılabileceği mesajı verildiği de vurgulanıyor.
Buna artı olarak Putin'le İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 17 Ocak'ta stratejik işbirliği anlaşmasına imza attılar. Yapılan anlaşmaya göre, iki ülke ortak askeri tehditlere karşı beraber hareket edecek, tatbikatlar gerçekleştirecek ve savunma teknolojileri kapsamında da işbirliğine gidecek.
Moskova, buna benzer bir anlaşmayı haziran ayında Kuzey Kore'yle de gerçekleştirmişti. Anlaşmanın sonrasında Pyongyang'ın Ukrayna tarafına asker göndermesi de büyük tartışmaları beraberinde getirmişti.
Reuters'teki analizde, ABD'nin 4 rakibinin de stratejik ortaklıklar gerçekleştirmesinin Washington'ın işini güçleştireceği yorumu yapıldı. ABD merkezli düşünce kuruluşu Asya Toplumu Politika Enstitüsü'nden Daniel Russel, şu satırları aktardı:
Rusya'yla 'iyi geçinme' isteğini açıklayan ve Çin'i ticarette sıkıştırma isteğinde olan Trump, ikilemle karşı karşıya. Bu ikilem Moskova'nın Pekin'le ortaklığı hem Rusya'nın Washington'la ilişki kurma arzusunu hem de Çin'in ABD baskısına karşı kırılganlığını hafifletiyor.
Bazı uzmanlara göre ise dış politikada Trump yönetiminin bu 4'lü ittifakı bozmak amacıyla diğer ülkeleri Çin'den uzaklaştırmaya amaçladığını belirtiyor. Washington merkezli düşünce kuruluşu Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'nden Zack Cooper, şu değerlendirmede bulunuyor:
"Rusya, Kuzey Kore ve İran'ı Çin'den uzaklaştırmak istiyor gibiler. Dolayısıyla Pyongyang'la bir anlaşma ve Moskova'yla başka bir anlaşma için bastırmaları bana daha muhtemel görünüyor."
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood ise ittifakta olan rakip devletleri ayırmanın hiç kolay olmayacağına dikkat çekiyor.