Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2025-2027 yıllarını kapsayan "Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ın Resmi Gazete’de yayımlandığı hatırlatıldı. Kararın ardından bazı basın organlarında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulanarak, "Mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bu destek, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak temel destek olarak yeniden düzenlenmiştir." ifadesine yer verildi.
ÇİFTÇİLERİN MAZOT MALİYETİNİN YÜZDE 100’Ü, GÜBRE MALİYETİNİN İSE YÜZDE 50’Sİ KARŞILANACAK
Açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’inin temel destek kapsamında karşılanacağı belirtildi. Ayrıca, üretim planlaması çerçevesinde belirlenen ürünlerin uygun havzalarda yetiştirilmesi durumunda bu desteklerin artırılacağı ifade edildi. Böylece, çiftçilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50’si karşılanacak.
DESTEKLER AYNİ OLARAK DEĞİL NAKDİ OLARAK ÖDENECEK
Su kısıtının yaşandığı 11 ilde, mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilere gübre maliyetinin kalan yüzde 50’sinin "yer altı su kısıtı desteği" olarak verileceği belirtildi. Bu sayede, bu bölgelerde uygun üretim planlaması yapan çiftçilerin mazot ve gübre desteklerinin yüzde 100 oranında destekleneceği vurgulandı. Ayrıca, çiftçilerin talepleri doğrultusunda bu desteklerin ayni olarak değil nakdi olarak ödeneceği açıklandı.
FARK ÖDEMESİ DESTEĞİ DEVAM EDİYOR
Bazı basın organlarında çıkan "prim desteğinin kalktığı" yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, fark ödemesi desteğinin süreceği ifade edildi. Bakanlık, "Her yıl, fark ödemesi kapsamına alınacak ürünler ve ödeme miktarı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca teklif edilecektir." ifadesiyle çiftçilerin mağdur edilmeyeceğini vurguladı.