Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman ve Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan, Riyad'a yapılan bir ziyaret sırasında yeni Suriyeli muhataplarıyla bir araya geldi.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan el-Şibani, Suudi Dışişleri Bakanlığı'nda Prens Faysal ile görüştükten sonra Prens Halid'in de katıldığı daha geniş bir toplantıya iştirak etti. Görüşmenin ardından Prens Halid, "Suriye'deki gelişmeleri ele aldık ve Suriye halkının güvenlik, istikrar ve birlik hedeflerine ulaşmasını desteklemek için geçiş sürecine yönelik yolları değerlendirdik" dedi.
El-Şibani, diğer üst düzey yetkililerle birlikte Çarşamba günü Suudi Arabistan’a ulaştı. Bu, Beşar Esad’ın geçen ay devrilmesinden bu yana Suriye’nin yeni liderliği tarafından gerçekleştirilen ilk yurtdışı ziyareti oldu.
Resmi Suriye haber ajansı SANA, "Suriye Dışişleri Bakanı Esad el-Şibani, Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra ve Genel İstihbarat Servisi Başkanı Enes Hattab'ın başkanlık ettiği resmi bir Suriye heyeti, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a ulaştı" şeklinde bir haber yayımladı.
Açıklamada, bunun "Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nın davetiyle gerçekleştirilen ilk resmi yurtdışı ziyareti" olduğu belirtildi.
El-Şibani, çarşamba günü Krallığa vardığında Suudi Arabistan ile "yeni, parlak bir sayfa" açmayı umduğunu söyledi.
X platformunda yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra ve Genel İstihbarat Servisi Başkanı Enes Hattab ile birlikte dost Suudi Arabistan Krallığı'na yeni geldim" dedi.
"Bu, Özgür Suriye'nin tarihindeki ilk ziyaretimizdir ve iki ülke arasındaki uzun ortak tarihe layık bir şekilde Suriye-Suudi ilişkilerinde yeni, parlak bir sayfa açmayı hedefliyoruz" diye ekledi el-Şibani.
Geçen ay bir Suudi heyeti, Suriye'nin yeni lideri Ahmed el-Şaraa ile Şam'da bir araya gelmişti.
Geçen hafta Al Arabiya'ya verdiği röportajda el-Şaraa, Suudi Arabistan'ın "kesinlikle Suriye'nin geleceğinde büyük bir rolü olacağını" ve "bütün komşu ülkeler için büyük bir yatırım fırsatı" sunduğunu belirtti.
Suriye'nin ekonomisi ve altyapısı, 2011'deki barışçıl protestoların acımasız bir şekilde bastırılmasının ardından başlayan 13 yılı aşkın iç savaşla büyük ölçüde tahrip oldu.