Suriye, eski Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin yürüttüğü 13 yıllık iç savaşın ardından insan hakları ihlallerini soruşturmayı ve insan hakları sicilini iyileştirmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler kararını cuma günü memnuniyetle karşıladı.
2011’de başlayan çatışmalarda işlenen suçların araştırılmasını ve yeni Suriye hükümetinin bu soruşturmaları desteklemesini talep eden karar, Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’nde hiçbir itiraz olmadan kabul edildi.
Bu karar, 47 üyeli konseyin, Suriye’nin yeni hükümetine ve insan haklarını geliştirme çabalarına yönelik desteğinde bir değişime işaret ediyor.
Suriye’nin BM Cenevre Büyükelçisi Haydar Ali Ahmed, konseyde yaptığı açıklamada, “Bu tür uluslararası destek, reform yolunda ilerlemeye yönelik güçlü bir teşviktir” dedi.
SURİYE'DE GERÇEKLEŞEN HÜKÜMET DEĞİŞİMİ
Geçici hükümetin mevcut başkanı Ahmed Şara’nın liderliğindeki muhalif grup HTŞ, aralık ayında başkent Şam’ı ele geçirdi. Esad ise 13 yıllık savaşın ardından, rejimin uyguladığı işkenceler ve kimyasal silah kullanımıyla birlikte, 100.000’den fazla insanın kaybolmasına neden olan süreçten sonra Rusya’ya kaçtı.
Eski rejimden ayrışma baskısı altındaki Suriye’nin yeni hükümeti, kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Suriye Dışişleri Bakanı Esaad el-Şibani, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, “Suriye’nin kararın hazırlanmasında ilk kez olumlu ve yapıcı biçimde yer almasından gurur duyuyoruz” dedi.
Konsey üyeleri cuma günü Suriye’nin bu sürece katılımını memnuniyetle karşılarken, kararda yer alan yükümlülüklerin, özellikle de savaşın başlangıcından bu yana işlenen ciddi suçları soruşturacak Komisyon’a bağlı kalınması gerektiğini vurguladı.
Birleşik Krallık’ın BM Büyükelçisi Simon Manley ise mart ayında yüzlerce Alevi sivilin öldürülmesinin, devrik lider Beşar Esad’ın da mensubu olduğu azınlık mezhebinin yaşadığı acıların “ürkütücü bir hatırlatıcısı” olduğunu ve adalet ile hesap verebilirliğin önemini gösterdiğini belirtti.