Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan rehberde, virüs ve hastalık hakkında genel bilgiler, bulaşma yolları, belirtiler, tanı, tedavi, aşı ve temaslıların izolasyonu gibi konular ele alındı.

Rehberde, M çiçeği hastalığının ateş, halsizlik, baş ağrısı, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleriyle kendini gösterdiği ve bazı vakalarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceği belirtildi. Genellikle 2-4 hafta süren semptomlara sahip olan hastalığın, ağır vakalara da neden olabileceği vurgulandı. Ayrıca, M çiçeği döküntülerinin çiçek hastalığı döküntülerine benzediği, ancak daha az bulaşıcı ve hafif seyirli bir tablo oluşturduğu açıklandı.

M çiçeği hastalığının kuluçka süresinin genellikle 6-14 gün olduğu, ancak bu sürenin 1-21 gün arasında değişebileceği belirtildi. Rehberde, hastalığın ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı ve halsizlikle başladığı ifade edildi.

Hastalığın bulaşma yolları arasında enfekte kişiyle uzun süreli yakın temas, kişinin lezyonlarına temas, cilt lezyonlarına temas etmiş yatak çarşafı ve havlu gibi nesnelerle temas bulunuyor. Kesin tanı için PCR testi gerekiyor ve olası vaka durumunda standart enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması, el hijyenine özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Tedavi sürecinde ise kesin olmasa da bazı antiviral ilaçların etkili olabileceği, semptomların hafifletilmesi ve komplikasyonların yönetimi için destekleyici tedavi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, çiçek hastalığı aşısının M çiçeğine karşı yaklaşık yüzde 85 oranında koruma sağladığı ve bu nedenle daha önce çiçek aşısı olan kişilerin hastalığı daha hafif geçirebileceği vurgulandı.

Rehberde ayrıca, M Çiçeği Hastalığı Vaka Bildirim Formu'na da yer verildi.

Kaynak: AA