Türkiye’de senelerdir kış saati uygulaması kullanılmıyor. U hafta sonu bazı ülkelerde kış saati uygulaması başlayacak. Bu sebeple pek çok kişi Türkiye’nin kış saati uygulamasından vazgeçip vazgeçmediğini merak ediyor. Peki, saatler geriye alınacak mı? Türkiye kış saatine ne zaman geçiyor?

Hangi Ülkeler Kış Saatine Geçiyor?

2024 yılında, Avrupa'da birçok ülke kış saatine 27 Ekim 2024 Pazar günü geçecek. Bu tarihte saatler gece 03:00’te bir saat geri alınarak 02:00’ye çekilecek. Kış saatine geçiş, Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler ve bazı AB üyesi olmayan ülkelerde de uygulanacak. İşte kış saati uygulayan başlıca Avrupa ülkeleri:

Almanya

Fransa

İtalya

İspanya

Hollanda

Belçika

Avusturya

Yunanistan

İsveç

Danimarka

Norveç

İsviçre

İzlanda

Avrupa Birliği genelinde 2019 yılında yaz/kış saati uygulamasını kaldırma kararı alınmıştı, ancak uygulama şu an ertelendiği için 2024 yılında da aynı şekilde devam edecek.

Kış Saati Hangi Ülkelerde Var?

Kış saati, Avrupa’nın büyük çoğunluğunda ve Kuzey Amerika’da uygulanır. Özellikle Kuzey Avrupa, Batı Avrupa, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler bu uygulamayı kullanır. Ancak, Asya ülkeleri ve Afrika ülkelerinin çoğu kış saati uygulamasına geçmez.

Yaz Saati Nedir?

Yaz saati, kış aylarında günlerin kısalmasından kaynaklanan enerji tüketimini azaltmak amacıyla, yaz mevsiminde saatlerin bir saat ileri alınması işlemidir. Yaz saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanmayı amaçlar ve genellikle Mart ayında başlar ve Ekim ayında sona erer.

Yaz Saati Avantajları

Enerji Tasarrufu: Akşam saatlerinde gün ışığından daha fazla faydalanma, enerji tüketimini düşürmeye yardımcı olur.

Uzun Gün Işığından Yararlanma: Akşam saatlerinde hava daha geç kararır ve insanlar boş zamanlarını gün ışığında değerlendirebilir.

Ekonomik ve Sosyal Aktiviteler: Akşamları daha uzun süre aydınlık kalması, ekonomik ve sosyal etkinliklerin artırılmasına katkı sağlar.

Türkiye'de Kış Saati Ne Zaman ve Neden Kaldırıldı?

Türkiye, 2016 yılında kış saati uygulamasını kalıcı olarak kaldırdı. 2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye, yıl boyunca yaz saati uygulamasını sürdürme kararı aldı ve bu karar 8 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Türkiye bu değişiklikle sabit GMT+3 saat dilimine geçti. Bu kararın ardında yatan sebepler arasında:

Enerji Tasarrufu: Kış saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlamadığı yönünde yapılan araştırmalar sonucunda, yıl boyunca sabit bir saatte kalmanın daha uygun olacağı değerlendirildi.

Verimlilik ve Uyum: Türkiye’nin Ortadoğu ile saat dilimi uyumunun artırılması hedeflendi.

Türkiye kış saatine geçiyor mu?

Son zamanlarda belki de en çok merak edilen konuların başında Türkiye’nin kış saatine geçip geçmeyeceği geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili önemli bir açıklama yapmıştı. Bayraktar, “Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler" ifadelerini kullandı.

Okul saatlerinde değişikliğe gidildi

Günlerin kısalmasıyla birlikte sabah erken saatte okula giderken güvenlik sorunları yaşanabileceği yönündeki endişeler velileri tedirgin ediyordu. Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan valiliklere bir yazı gönderildi. Gönderilen bu yazı doğrultusunda bazı illerde okul giriş çıkış saatleri revize edildi.

Milli Eğitim Bakanlığınca illere gönderilen genelgede, derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenmesi ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları istendi. Mevzuatlarla gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının sürdürülmesinin kararlaştırıldığı hatırlatılan genelgede, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde de ders yılının 180 iş gününden az olmamasının esas olarak belirlendiği aktarıldı.

İlk ve ortaöğretim okullarındaki derslerin başlama ve bitiş saatleri ile ilgili olarak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yer alan ilgili hükümlere yer verilen genelgede, ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda da bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisinin illerde valiliklere verildiği anlatıldı.

Genelgede, mevzuat hükümleri uyarınca yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi dolayısıyla 'kış saati' şeklinde düzenleme talebine ilişkin olarak il bazlı mesai ve ders saati başlangıç saatlerini belirlemeye valiliklerin yetkili olduğu hatırlatıldı.

Öte yandan genelgede, gün doğumu ve batımı ile toplumsal şartlar göz önünde bulundurularak okullardaki ders saatlerinin planlanmasının derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenerek öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için gerekli tüm tedbirlerin alınması istendi.

Kaynak: Haber Merkezi