Son günlerde İstanbul’daki bazı restoranlarda, müşteri başına harcama limiti uygulandığına dair iddialar gündeme oturdu. Bu uygulamaya göre, restoranda oturan her müşteri, 1500 TL'lik bir alt limit ile sipariş vermek zorunda bırakılıyor. İddialar, sosyal medyada ve çeşitli haber platformlarında hızla yayılırken, hem tüketicilerden hem de hukukçulardan tepkiler geldi. Peki, gerçekten restoranlarda bu tür bir uygulama var mı? Bir çay içen müşteriden 1500 TL istemek yasal mı?
Restoranlarda harcama limiti uygulaması nedir?
Harcama limiti, bir restoranda yemek yemek veya içecek tüketmek isteyen müşterilerin, oturdukları masada belirli bir minimum ücret ödemek zorunda bırakılması anlamına geliyor. Örneğin, restorana giden bir müşteri sadece bir çay içse bile 1500 TL’lik limiti ödemek zorunda kalabiliyor. Bu tür uygulamalar, özellikle turistik bölgelerdeki plaj ve beach club'larda sıkça görülse de, İstanbul'daki restoranlarda da gündeme gelmesi büyük tepki çekti.
İddiaların kaynağı ne?
İstanbul’daki bazı restoranların, turistik bölgelerdeki giriş ücreti veya masa limiti uygulamalarına benzer bir sistemle harcama limiti koyduğu iddia edildi. İlk olarak Milliyet'in haberine yansıyan bu iddialara göre, bazı restoranlar, müşterilerden en az 1500 TL'lik bir harcama yapmalarını talep ediyor. Bu uygulamanın, son dönemde artan kuver ücreti ve servis bedeli tartışmalarının ardından gündeme gelmesi, tepkilerin artmasına neden oldu.
TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl: Bu uygulamanın bir temeli yok
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, restoranlarda harcama limiti uygulamasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Milliyet'e konuşan Bingöl, şu ifadeleri kullandı:
“Bu söylentilerin bir dayanağı, bir temeli yok. Bizler de bu iddiaları araştırdık ancak böyle bir uygulamaya rastlamadık. Zaten restoranların önünde menü bulundurma zorunluluğu, TÜRES olarak bizim önerimizdi. Harcama limiti uygulamasına giden bir işletme görsek, bu konunun üzerine ilk biz giderdik.”
TÜRES Başkanı Bingöl, müşterilerin menüde fiyat bilgisi görme hakkına sahip olduğunu vurguladı. Restoranların fiyat listesini müşterilere sunmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Bingöl, menüde fiyat belirtilmeyen bir "harcama limiti" dayatmasının usulsüz olduğunu belirtti.
Restoranlarda kuver, servis bedeli ve harcama limiti arasındaki fark nedir?
Son dönemde restoranlarda üç farklı ek ücret tartışma konusu oldu:
Kuver Ücreti: Restoranlarda oturulan masaya getirilen ekmek, zeytinyağı, sos vb. yiyecekler için alınan hizmet bedelidir.
Servis Bedeli: Genellikle %10-15 oranında eklenen bu ücret, garson hizmeti için alınır.
Harcama Limiti: Bu, müşteri başına asgari bir harcama tutarı dayatılmasıdır.