Anayasa Mahkemesi, 5 siyasi parti hakkında mali denetim kararı alarak Resmi Gazete’de yayımladı. Kararda, 2820 sayılı Kanun’un 74’üncü maddesinin ikinci fıkrasına atıfta bulunularak, siyasi partilerin genel başkanlarının, karara bağlanarak birleştirilmiş kesin hesapların ve parti merkezinin yanı sıra bağlı ilçeler ve iller teşkilatlarının hesaplarının birer örneğini her yıl Haziran ayı sonuna kadar Anayasa Mahkemesi'ne ve bilgi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim etmek zorunda oldukları belirtildi.
Buna göre yapılan incelemelerde 5 siyasi parti hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Yayımlanan kararlarda Sevgi ve Saygı Partisi'nin 2021 yılı ve Kuvayi Milliye Partisi'nin 2021 ve 2022 yılı kesin hesap incelemesinde partilerin gönderdiği kesin hesaba göre yapılan incelemeler sonucu Raportör Ömer Dursun tarafından heyete sunulan rapor incelendi. Buna göre Sevgi ve Saygı Partisi'nin genel merkezinin 2021 yılı için ve Kuvayi Milliye Partisi'nin genel merkezinin 2021 yılı içinde ve kapanma kararı alınan 26.06.2022 tarihine kadar hiçbir gelir elde etmediği ve hiçbir giderde bulunmadığı görüldü. Kararda partilerin faaliyet yürüttüğü binaların parti mülkü veya kira olmasına; partilerin kira, su, elektrik, telefon, kırtasiye gibi yönetim giderleri bulunması gerektiğine dikkati çekildi. Yapılan inceleme sonucunda ise partilerin Anayasa Mahkemesi'ne hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzenin oluşturulmaması, hesabın dışında gelir ve gider gerçekleştirilmesi inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemleri olduğundan 2820 sayılı Kanun’un 111’inci maddesi gereğince Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına oybirliği ile karar verildi.
Anayasa Mahkemesi, Ülkem Partisi, Türkiye Altın Çağ Partisi ve Yenilik Partisi'nin 2021 yılına ait kesin hesaplarını inceledi. Raportör Ömer Dursun tarafından hazırlanan ilk inceleme raporuna göre, partilerin hesapları, 2820 sayılı Kanun'un 74'üncü maddesine uygun olarak Anayasa Mahkemesi'ne ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulması gereken belgelerle desteklenmemişti. Kararda, söz konusu belgelerin parti yetkili organlarınca onaylanmadığı ve bu nedenle Anayasa Mahkemesi tarafından geçerli olarak incelenemeyeceği ifade edildi.
Ayrıca, partilerin kesin hesaplarını birleştirmeyip, onaylı bir karar göndermedikleri ve Siyasi Partiler Kanunu'nun 69, 70 ve 74. maddelerine aykırı davrandıkları tespit edildi. Partilerin Anayasa Mahkemesi'ne hesap verebilir bir kayıt ve belge düzeni oluşturmadığı, hesap dışında gelir ve gider işlemleri gerçekleştirdiği, bu durumun denetim ve araştırmayı engellemeye yönelik olduğu vurgulandı. Sonuç olarak, 2820 sayılı Kanun'un 111'inci maddesi gereği, söz konusu partiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.