Ramazan ayı boyunca beslenme alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken SANKO Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Benan Semercioğlu, bayramda aşırı yemek tüketiminin sindirim rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirtti.
Sindirim kaynaklı rahatsızlıkların önlenebilmesi ve bireyin metabolizmasının eski düzenine dönebilmesi için şu önerilerde bulundu:
"Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar olarak yapılan iki öğünlük bir beslenme düzeni yerine öğünlerin az az, sık sık tüketilmesi gerekmektedir. Bayram sabahı güne mutlaka hafif bir kahvaltı yapılarak başlanmalıdır. Öğünlerde sağlıksız pişirme yöntemleriyle pişirilmiş yemekler yerine (kızartma ve kavurma gibi) sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak (haşlama ve buharda pişirme gibi) pişirilen yemekler tercih edilmelidir. Bayram süresince yeterli ve dengeli beslenmek için, sağlıklı beslenme tabağında yer alan beş temel besin grubu (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri/yumurta/kuru baklagiller/sert kabuklu yemişler/yağlı tohumlar, sebzeler, meyveler, tahıllar) yeterli miktarda tüketilmelidir. Posa içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagil gibi besinlerin özellikle sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlık gibi problemlerden korunmak için yeterli miktarda tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca basit şeker içeren, paketli ve işlenmiş besinlerden olabildiğince kaçınılması gerekmektedir".
SU TÜKETİMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
İnsan vücudunun büyük bölümünü oluşturan suyun, hücresel faaliyetlerden metabolizmaya, organ fonksiyonlarından zihinsel performansa kadar hayati bir rol oynadığını belirten Dr. Semercioğlu, Ramazan boyunca kaybedilen sıvının yerine konulması için günlük en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Sıvı alımını artırmak için gazlı ve şeker içeriği yüksek içecekler yerine sade maden suyu, ayran veya ev yapımı az şekerli limonata gibi içeceklerin tercih edilmesini önerdi.
İKRAMLARA DİKKAT EDİLMELİ
"Bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi enerji içeriği yüksek ancak besin değeri düşük gıdalar, kan şekerini hızla yükselterek çeşitli sindirim problemlerine yol açabilir. Bayram ziyaretlerinde sunulan bu ikramlara dikkat edilmeli, tüketimde aşırıya kaçılmamalı ve yeterli ile dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır."
BESLENME DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ
Diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalığı ve özel beslenme ihtiyacı olan bireylerin normalde uyguladığı beslenme düzenine bayram süresince de uymaya özen göstermeleri ve tedavilerini sürdürmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Semercioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Beslenme düzenine dikkat etmenin yanı sıra fiziksel aktiviteyi arttırmak da ramazan ayı süresince azalan metabolizma hızının artmasına yardımcı olmaktadır. Bayram ziyaretlerine giderken yakın mesafelere yürümek veya asansör yerine merdiven kullanmak fiziksel aktivitenin artmasına yardımcı olmaktadır. Geleneksel ikramların tadını çıkarırken porsiyon kontrolüne dikkat etmek, yeterli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemek kültürümüzde önemli yeri olan bayram ruhunu daha sağlıklı yaşamamıza neden olacaktır. Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim."