Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un, çift taraflı zatürre teşhisiyle 38 gün hastanede kaldığı süreçte iki kez hayati tehlike atlattığı, özellikle 28 Şubat akşamı geçirdiği bronkospazm krizi nedeniyle kritik bir süreçten geçtiği bildirildi. Papa’nın doktoru Profesör Sergio Alfieri, "Zor dönemi atlatıyorduk, o sırada Papa yemek yerken kusmuğunda boğulma tehlikesi geçirdi. İkinci kritik andı çünkü bu tür anlarda zamanında müdahale edilemezse zaten çok risk altında olan akciğerlerde mevcut komplikasyonlara ek olarak ani ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyorsunuz" açıklamasında bulundu.
İtalyan Corriere della Sera gazetesine konuşan Papa’nın doktoru Profesör Sergio Alfieri, Papa Franciscus’un 14 Şubat - 23 Mart tarihleri arasında Roma’daki Gemelli Hastanesi'nde çift taraflı zatürre tedavisi gördüğünü belirtti.
Alfieri, Papa’nın hastanedeki en zorlu anlarından birinin 28 Şubat akşamı yaşandığını vurgulayarak, "Durumu aniden kötüleşti, bronkospazm geçiriyordu ve yardım istiyordu. O an, hastanedeki herkesin endişeye kapıldığı en kritik andı. İlk kez etrafındaki bazı kişilerin gözyaşlarına tanık oldum. Hepimiz durumun ciddiyetinin farkındaydık." ifadelerini kullandı.
ÖLMESİNE İZİN VERİLECEKTİ
Bu tür kritik anlarda iki seçenek bulunduğunu aktaran Alfieri, "Ya tedaviyi sonlandırarak süreci doğal akışına bırakacaktık ya da diğer organlara zarar verme riski olsa da tüm ilaç ve terapileri uygulayarak tedaviye devam edecektik. Son kararı Papa kendisi verdi ve tedavinin artırılmasını istedi." dedi.
Papa’nın bilincinin kötüleştiği anlarda dahi tamamen yerinde olduğunu belirten Alfieri, "O gece çok zordu. Kendisi de sürecin ne kadar kritik olduğunu biliyordu. Acı çektiğini açıkça görüyorduk. En başından itibaren bizden ne olursa olsun gerçeği söylememizi istemişti." diye konuştu.
YEMEK YERKEN KUSMUĞUNDA BOĞULDU
Daha önce Papa’nın hastanede kaldığı süreçte iki kez hayati tehlike atlattığını dile getiren Alfieri, ikinci kritik anın yemek yerken yaşandığını belirtti.
"Zor bir dönemi atlatıyorduk. O sırada Papa yemek yerken kusmuğunda boğulma tehlikesi geçirdi. Bu, ikinci kritik andı. Çünkü böyle bir durumda zamanında müdahale edilmezse, zaten risk altındaki akciğerlerde komplikasyonların artmasıyla ani ölüm riski ortaya çıkabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Papa'ya taburcu edildikten sonra 2 aylık nekahet dönemi geçirmesi gerektiğini söylediklerini aktaran Alfieri, şunları kaydetti:
"Elbette, bu aşamada uymanız gereken bazı kurallar var, örneğin yeni enfeksiyonlara taşıyıcı olabilecek kalabalık gruplarla veya çocuklarla temastan kaçınması gerekiyor. Ayrılırken konuştuk ve emeklerimizin boşa gitmemesi için bize söz verdi ama o Papa, ona dikte edemeyiz."
Bu arada, 23 Mart’ta Vatikan’daki konutuna dönen Papa Franciscus, bugün başlayıp cuma gününe kadar sürecek olan Papalık Küçükleri Koruma Komisyonunun genel kuruluna katılanlara gönderdiği bir mesajda, Kilisenin istismar mağdurlarına “misafirperverlik ve bakım sunması” gerektiğini belirtti.
PAPA'NIN HASTANEYE KALDIRILDIĞI VE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ DÖNEM
Papa Franciscus, 9 ve 12 Şubat'taki halka açık iki etkinlikte bronşit geçirdiğini ve nefes almakta güçlük çektiğini belirterek konuşma yapamamış ve yardımcılarından konuşma metinlerini okumalarını istemişti.
14 Şubat'ta hastaneye kaldırılan Papa'nın solunum yollarında polimikrobiyal enfeksiyon olduğu bildirilmişti.
Vatikan, 18 Şubat'ta Papa'da çift taraflı zatürre geliştiğini ve klinik durumunun karmaşık tablo çizdiğini açıklamıştı.
Vatikan, 28 Şubat'ta da bronkospazm krizi geçiren Papa'ya bronkoaspirasyon yapıldığını, mekanik ventilasyon başlatıldığını ve tedaviye olumlu yanıt alındığını kaydetmişti.
Katoliklerin ruhani lideri, 3 Mart'ta iki kez akut solunum yetmezliği geçirmiş ve invaziv olmayan mekanik ventilasyona yeniden başlanmıştı.
4 Mart'tan itibaren hafif iyileşme belirtileri göstermeye başlayan Papa'nın 12 Mart'ta çekilen son göğüs röntgeninin önceki günlerde kaydedilen iyileşmeleri radyolojik olarak doğruladığı bildirilmişti.
Prof. Sergio Alfieri, 22 Mart'ta yaptığı açıklamada, Papa'nın bundan sonra 2 ay boyunca dinlenmesi gerektiğini belirterek, "Papa, yarın hastaneden taburcu edilecek. İki haftadır stabil durumda." demişti.