Dawn gazetesinde yer alan habere göre, Afgan Vatandaşlık Kartı’na sahip göçmenlere ülkeyi terk etmeleri için tanınan sürenin 31 Mart’ta dolmasının ardından, "Düzensiz Göçmenleri Ülkelerine Gönderme Planı" (IRFP) kapsamında Karaçi’de binlerce kişinin "zorunlu dönüş" işlemleri başlatıldı.
Yetkililer, göçmenler için oluşturulan geçici bekleme alanlarında ulaşım, gıda ve sağlık hizmetlerine ilişkin gerekli hazırlıkların tamamlandığını belirterek, dönüş sürecinin güvenli ve insan onuruna uygun şekilde yürütüleceğini bildirdi.
Göçmenler için faaliyet yürüten Ortak Eylem Komitesi'nin (JAC) kurucularından Moniza Kakar, 2017 yılında yaklaşık 850 bin kişinin Afgan Vatandaşlık Kartı aldığı bilgisini paylaştı.
AFGANİSTAN, PAKİSTAN’IN TÜM GÖÇMENLERİ SINIR DIŞI ETMEYİ PLANLADIĞINI DUYURMUŞTU
Afganistan'ın İslamabad Büyükelçiliği, 19 Şubat'ta yaptığı yazılı açıklamada, "Nihayetinde Pakistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, tüm Afgan mültecilerin sadece İslamabad ve Ravalpindi'den değil, yakın gelecekte tüm ülkeden sınır dışı edilmesine yönelik kesin ve nihai bir plan olduğunu doğruladı." bilgisini paylaşmıştı.
Pakistan yönetimi ise 6 Mart’ta, "Afgan Vatandaşlık Kartı" sahipleri de dahil olmak üzere tüm düzensiz göçmenlere 31 Mart’a kadar ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunmuştu.