İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun İsrail Güvenlik Kabinesi'ne Lübnan ile ateşkes tasarısını İsrail Güvenlik Kabinesi'ne sunduğunu açıkladı. Güvenlik Kabinesi'nin ateşkes tasarısını kabul etmesine kesin gözü ile bakılıyor. 

Anlaşmanın çarşamba günü yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu kabine toplantısı sonrası yayımladığı video mesajda;  "Ateşkesin süresi Lübnan'daki gelişmelere bağlı" dedi ve ABD'nin silah sevkiyatındaki gecikmelerin karara katkıda bulunduğu beliritiliyor. 

Netanyahu, anlaşma imzalama kararının bir nedeninin de ABD'nin silah sevkiyatlarındaki gecikme olduğunu söyledi. 

Netanyahu'nun açıklamasındana bazı başlıklar şöyle:

"Ateşkes anlaşması artık İran tehdidine odaklanacağımız anlamına geliyor"

"Hizbullah anlaşmayı bozarsa onlara saldıracağız"

"Hizbullah'ı onlarca yıl geriye götürdük"

"Gazze'deki kalan rehineleri geri göndermeye kararlıyız"

"İsrail'in kuzeydeki tüm vatandaşları evlerine geri göndereceğiz"

"Ortadoğu'nun çehresini değiştiriyoruz"

Anlaşmanın çarşamba günü yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Anlaşma, Lübnan-İsrail sınır bölgesinin bir yıldan fazla süredir tahrip olmasına ve İsrail'in Beyrut'un bazı kısımlarıyla diğer Lübnan şehirlerini bombalamasına neden olan çatışmaların ardından iki tarafın kalıcı ateşkes için müzakerelere başlamasının önünü açacak.

BEYAZ SARAY, BİDEN'IN AÇIKLAMA YAPACAĞINI SÖYLEDİ

Ateşkes önerisi, Başkan Joe Biden'ın başlıca Orta Doğu elçilerinden biri olan Amos Hochstein'ın , Ocak ayında Başkan seçilen Donald Trump'ın Beyaz Saray'ı devralmasından önce çatışmayı sona erdirmek amacıyla İsrail ve Lübnan arasında mekik dokumasının ardından geldi . Netanyahu'nun açıklamalarından kısa bir süre sonra Beyaz Saray, Biden'ın bir açıklama planlandığını söyledi.

İsrail-Lübnan çatışmasının zaman çizelgesi

Lübnan Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında Ekim 2023'ten bu yana en az 3 bin 768 kişinin öldüğünü söyledi.

İsrail yetkililerine göre, Hizbullah saldırıları kuzey İsrail ve Golan Tepeleri'nde 45 sivili öldürdü. Kuzey İsrail, Golan Tepeleri ve güney Lübnan'daki çatışmada en az 73 İsrail askeri öldürüldü.

İşte İsrail-Lübnan arasındaki son çatışmanın zaman çizelgesi.

2024

26 Kasım - İsrail, güvenlik kabinesinin ateşkes anlaşmasını görüşmek üzere toplandığı Beyrut'ta yoğun hava saldırıları düzenledi.

25 Kasım - İsrail ile Hizbullah arasındaki ateşkes daha da yakınlaştı  . Lübnan, 60 günlük bir ateşkesi uygulamaya koymanın önünde 'ciddi bir engel' olmadığını söyledi. Önerilen bir anlaşma beş ülkeden oluşan bir komite tarafından izlenecekti.

20 Kasım - Hizbullah lideri Naim Kasım, İsrail ile çatışmaları sona erdirmek için ABD tarafından hazırlanan ateşkes önerisini incelediklerini ve geri bildirimde bulunduklarını söyledi.

4 Ekim - İsrail, Nasrallah'ın halefi olduğu düşünülen Hizbullah'ın önde gelen yetkililerinden  Haşim Safieddin'i hava saldırısında öldürdü.

1 Ekim - İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki sınıra yakın köylerde Hizbullah güçlerine yönelik kara saldırılarına başladığını duyurdu.

27 Eylül - İsrail, Beyrut'ta sığınak delici bombalar kullanarak düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdü.

17 Eylül - Binlerce çağrı cihazı aynı anda Beyrut'un güney banliyölerinde ve Hizbullah'ın diğer kalelerinde patladı. Daha sonra elde taşınan radyolar hedef alındı. Hizbullah, İsrail'e roket atarak karşılık verdi.

2023

1 Aralık - İsrail güçleri ile Hizbullah militanları sınırın diğer tarafında ateş açtı ve Hamas ile İsrail arasında 24 Kasım-1 Aralık tarihleri ​​arasında Gazze'de sağlanan ateşkes sırasında ara verilen çatışmalar yeniden başladı.

8 Ekim - Filistin askeri grubu Hamas, 7 Ekim'de Gazze'den İsrail'e ölümcül bir sınır ötesi saldırı başlattı. Ertesi gün Hizbullah, Filistinlileri desteklediğini söyleyerek İsrail'e roket ateşi açtı. Roketler binlerce İsraillinin kuzeydeki evlerini terk etmesine neden oldu. İsrail, yılların en ağır çatışmalarıyla bombardımanlarla geri döndü.

2006

Hizbullah İsrail sınırını geçti, iki İsrail askerini kaçırdı ve diğerlerini öldürdü, İsrail kara kuvvetlerinin güney Lübnan'a hareket ettiği beş haftalık bir savaşı başlattı. Çatışmanın büyük kısmı İsrail hava saldırılarını ve Hizbullah roket ateşini içeriyordu. Lübnan'da çoğunluğu sivil olmak üzere en az 1.200 kişi ve çoğunluğu asker olan 158 İsrailli öldürüldü.

2000

İsrail, Hizbullah'ın işgal altındaki Lübnan topraklarındaki İsrail askeri mevzilerine yönelik saldırılarını sürdürmesinin ardından 22 yıllık işgale son vererek Güney Lübnan'dan çekiliyor.

1996

Hizbullah'ın güneyde İsrail güçlerine düzenli saldırılar düzenlemesi ve kuzey İsrail'e roket atması üzerine İsrail, Lübnan'da 200'den fazla kişinin ölümüne yol açan 17 günlük "Gazap Üzümleri Harekatı" başlattı. Bu kişilerden 102'si, İsrail'in güney Lübnan'daki Kana köyü yakınlarındaki bir BM üssünü vurmasıyla öldü.

1993

İsrail, Temmuz ayında güçlerinin Lübnan'a karşı bir haftalık saldırısı olan "Hesap Verebilirlik Operasyonu"nu başlattı. İsrail, amacın doğrudan Hizbullah'a saldırmak, grubun güney Lübnan'ı İsrail'e saldırmak için bir üs olarak kullanmasını zorlaştırmak ve Lübnan hükümetine gruba karşı müdahale etmesi için baskı yapmak olduğunu söylüyor.


1985

İsrail 1983'te Lübnan'ın merkezinden çekildi ancak güneydeki güçlerini korudu. Güney Lübnan'da yaklaşık 15 km (dokuz mil) derinliğinde resmi bir işgal bölgesi kurdu ve bölgeyi SLA müttefikiyle kontrol etti. Hizbullah, İsrail güçlerine karşı gerilla savaşı başlattı.


1982

İsrail, sınırda karşılıklı ateş açtıktan sonra başlattığı saldırıyla Lübnan'ın tamamını, Beyrut'a kadar işgal etti.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 10 hafta süren kanlı kuşatma ve İsrail'in Batı Beyrut'a yönelik yoğun bombardımanının ardından binlerce Filistinli savaşçı deniz yoluyla tahliye ediliyor.

Lübnan'ın yeni seçilen Maruni Katolik cumhurbaşkanının arabasına yerleştirilen bombayla öldürülmesinin ardından, İsrail askerlerinin girmesine izin verdiği Filistinli mülteci kampları Sabra ve Şatilla'da yüzlerce sivil Hristiyan milisler tarafından katledildi.

İran Devrim Muhafızları, İsrail işgaline karşı koymak amacıyla Lübnan'da Şii Müslüman silahlı grup Hizbullah'ı kurdu.

1978

İsrail, Tel Aviv yakınlarındaki bir militan saldırısının ardından Filistinli gerillalara karşı bir operasyonda Güney Lübnan'ı işgal ediyor ve dar bir işgal bölgesi kuruyor. İsrail, Güney Lübnan Ordusu (SLA) adlı yerel bir Hristiyan milisini destekliyor.

1973

Kılık değiştirmiş İsrail özel kuvvetleri, 1972 Münih Olimpiyatları'nda İsrailli sporcuların öldürülmesine misilleme olarak Beyrut'ta üç Filistinli gerilla liderini vurdu.

Filistinli gerillaların İsrail'e yönelik saldırıları ve İsrail ordusunun Lübnan'daki hedeflere yönelik misillemelerinin 1970'lerde yoğunlaşması, birçok Lübnanlının ülkelerinin güneyinden kaçmasına ve iç savaşın başladığı Lübnan'daki mezhepsel gerginliğin artmasına yol açtı.


1968

İsrail komandoları, Filistinli gerillaların İsrail uçağına düzenlediği saldırının ardından Beyrut Havaalanı'nda bir düzine yolcu uçağını düşürdü. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Ürdün'den çıkarılmasının ardından iki yıl sonra Lübnan'a yerleşmesi, sınır ötesi çatışmaların artmasına yol açtı.


1948

Lübnan, yeni kurulan İsrail devletine karşı diğer Arap ülkeleriyle birlikte savaşır. Savaş sırasında İngiliz yönetimindeki Filistin'de evlerinden kaçan veya kovulan yaklaşık 100.000 Filistinli mülteci olarak Lübnan'a gelir. Lübnan ve İsrail 1949'da bir ateşkes üzerinde anlaşır.
 

Kaynak: Haber Merkezi