Nepal'in başkenti Katmandu'da, 2008 yılında feshedilen anayasal monarşinin yeniden kurulması talebiyle düzenlenen protesto gösterisi, polisle monarşi destekçileri arasında çatışmalara yol açtı. Binlerce gösterici, Katmandu'daki Parlamento binasına doğru yürümek için polis barikatını aşmaya çalışırken, olaylar şiddetli bir şekilde patlak verdi. Kalabalık taşlarla polis ekiplerine saldırırken, Nepal polisi göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve copla karşılık verdi. Çıkan çatışmalarda 2 kişi hayatını kaybederken, 3'ü polis 17 kişi yaralandı. Ayrıca, 3 protestocu gözaltına alındı.

Polis sözcüsü Dinesh Kumar Acharya, hayatını kaybeden iki kişiden birinin gazeteci olduğunu belirtti. Olayın ardından polis, protestocuların bir evi ve bir aracı ateşe verdiğini açıkladı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Yetkililer, polisin, gösterilerin ve mitinglerinin yasak olduğu alana girişi engellemek için güç kullanmak zorunda kaldığını belirtirken, şiddetin daha da tırmanmasını engellemek amacıyla etkilenen bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi. Kathmandu bölgesi idaresi sözcüsü Ashok Kumar Bhandari, etkilenen bölgede ilan edilen sokağa çıkma yasağının "kısa bir süreliğine, yerel saatle 22.00'ye kadar yürürlükte kalacağını, ancak durumun nasıl gelişeceğine bağlı olarak uzatılabileceğini" söyledi. 

NEPAL'DE MONARŞİNİN TARİHİ

Nepal, 1990'dan itibaren meşruti monarşiyle yönetiliyordu. Ancak, 2007 yılında Kurucu Meclis tarafından kabul edilen geçici Anayasa ile monarşi sona erdi. 2008 yılında gerçekleştirilen değişiklikle, Nepal’in adı Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti olarak değiştirildi ve monarşi feshedildi.

Nepal’in son kralı 77 yaşındaki Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, tahttan indirildikten sonra ailesiyle birlikte Katmandu'da sıradan bir vatandaş olarak yaşamaktadır.

Kaynak: İHA