Türkiye’nin ilk Sümeroloğu ve dünya çapında tanınan bir akademisyen olan Muazzez İlmiye Çığ, Mersin’de tedavi gördüğü hastanede 110 yaşında hayata veda etti. Hayatı boyunca Sümeroloji alanında yaptığı çalışmalarla sayısız ödül kazanan Çığ, 19 Kasım Salı günü düzenlenecek cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanacak.
Muazzez İlmiye Çığ cenaze töreni detayları
Muazzez İlmiye Çığ için düzenlenecek cenaze töreni, 19 Kasım 2024 Salı günü gerçekleştirilecek. Cenaze, ikindi vakti Mersin’in Toroslar ilçesindeki Akbelen Şehir Mezarlığı’nda defnedilecek. Törene, ailesi, sevenleri ve Sümeroloji camiasından pek çok akademisyen ve sanatçının katılması bekleniyor.
Muazzez İlmiye Çığ Kimdir?
1. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, 20 Haziran 1914’te Bursa’da dünyaya gelen Muazzez İlmiye Çığ, Türkiye’nin ilk Sümeroloğu olarak tarihe geçti. Uzun ve başarılarla dolu hayat hikâyesinde, Sümer, Akad ve Hitit kültürleri üzerine yaptığı çalışmalarla büyük bir miras bıraktı. İşte Muazzez İlmiye Çığ’ın kısa hayat hikayesi:
Çığ, 1936’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü’ne girdi. 1940 yılında mezun olduktan sonra, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Antik Şark Eserleri Müzesi’nde görev aldı. Burada, Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış 74 bin tableti tasnif ederek çığır açıcı bir çalışmaya imza attı.
Çığ, 1972 yılında emekliye ayrıldıktan sonra da yurt dışında çeşitli konferanslara katıldı ve Sümeroloji alanındaki çalışmalarını sürdürdü. Özellikle, Prof. Samuel Noah Kramer’in “History Begins at Sumer” adlı eserini Türkçeye çevirerek Sümer kültürünün Türkiye’de tanınmasını sağladı.
Eserleri ve Ödülleri:
Çığ, hayatı boyunca 16 kitap yazdı ve birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. Sümer ve Hitit kültürlerini çocuklara ve yetişkinlere tanıtmak için yazdığı eserler arasında “Tarih Sümer’de Başlar” ve “Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk” öne çıkıyor.