İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul Barometresi Araştırması Ekim 2024 açıklandı.
İstanbul halkının ev içi gündeminden, psikolojik durumuna, ekonomik tercihlerinden iş hayatına kadar birçok başlıkta insanların yaşamı hakkında ciddi ipuçları veren İstanbul Barometresi Araştırması'nda gündemdeki konuların yakından takip edildiği de görüldü.
HER 10 KİŞİDEN BİRİ KREDİ KARTINI ÖDEYEMİYOR!
İstanbulluların yüzde 34,9’u kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Eylül ayında bu oran 35,7 olmuştu. Kredi kartı borcunun tamamını ödeyebilenler yüzde 41,7 olurken, yüzde 9,9 kredi kartını ödeyemediğini kaydedildi.
EKONOMİK DURUM EV HALKININ ANA GÜNDEMİ
Ekim 2024’te İstanbul’da evlerin ana konusu ekonomik sorunlar oldu. Katılımcıların yüzde 54,1’inin evde ana gündemi ekonomi olurken, ikinci sırada yüzde 8,4 ile kadın cinayetleri, yüzde 3,3 ile sağlık sorunları yer aldı.
KAYYUM ATAMLARI DA TAKİP EDİLİYOR
İstanbul sokaklarında da yüzde 38 ile ekonomi en büyük sorun olarak konuşulurken, yüzde 28,8 ile Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanması, yüzde 8,8 ile trafik sorunu konuşuldu.
Ekim ayında Türkiye’de gündem de yüzde 35,4 ile ekonomik sorunlar olurken, yüzde 13,1 ile yenidoğan çetesi, yüzde 12,5 ile Fatih surlarında yaşanan iki genç kızın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olay oldu.
KREDİ KARTI ÖDEMELERİ
İstanbulluların yüzde 34,9’u kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Eylül ayında bu oran 35,7 olmuştu. Kredi kartı borcunun tamamını ödeyebilenler yüzde 41,7 olurken, yüzde 9,9 kredi kartını ödeyemediğini belirtti.
İSTANBUL’DA GEÇİNMEK İÇİN EN AZ 70 BİN TL GEREKİYOR
Katılımcılar İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için 70 bin TL gerektiğini belirtirken, ekim ayında katılımcıların yüzde 23,9’u borçlandığını, yüzde 15,2’si pek geçinemediğini, yüzde 42,6’sı kıt kanaat geçindiğini ve yüzde 18,3’ü de geçinerek birikim yapabildiğini belirtti.
EKONOMİK İYİLEŞME BEKLİYORLAR MI ?
Katılımcıların yüzde 17,7’si Türkiye ekonomisinde iyileşme olmasını beklediğini açıklarken, eylül ayında yüzde 18,4 olan orana göre gerileme görüldü. Katılımcıların yüzde 43,5’i ekonominin daha da kötüleşeceğini beklediği görüldü.
Bireysel ya da hane ekonomisinde iyileşme bekleyenlerin yüzde 27,1 olduğu görülürken, geçen ay bu oranın yüzde 28,5 olduğu ve gerilediği görüldü. Kendi ekonomisinde kötüleşme bekleyenler ise yüzde 27,9 oldu.