Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli flaş bir çıkışta bulundu.
MHP Lideri Bahçeli "Bölücü terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan için "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM'de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini açıklasın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın." dedi.
Devlet Bahçeli'nin günüm olan sözleri sonrasında "umut hakkı" tanımının hukuksal terim olarak ne anlama geldiği ve "Öcalan serbest mi kalacak?" gibi sorular gündeme geldi.
UMUT HAKKI NEDİR, KİMLER YARARLANIR?
Umut Hakkı, müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış mahkumların, belirli bir süre sonunda durumlarının gözden geçirilerek serbest kalma umuduna sahip olmasını sağlayan bir haktır.
Bu hak, ceza infazının yalnızca cezalandırmaya değil, mahkumların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılmasına yönelik olması gerektiği ilkesine dayanır.
UMUT HAKKI NE DEMEK, KİMLER YARARLANIR?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), umut hakkını insan onuru ve insanlık dışı muamele yasağı kapsamında değerlendirir. Örneğin, mahkumların cezasının belirli aralıklarla gözden geçirilmesi gerektiği ve salıverilme umudundan yoksun bırakılmanın insan hakları ihlali sayılabileceği kararlarıyla dikkat çekmiştir.
Umut hakkından, ağırlaştırılmış müebbet ya da müebbet hapis cezasına çarptırılmış mahkumlar belirli şartlar altında faydalanabilir.
Umut hakkı, tüm mahkumlara otomatik olarak uygulanmaz. Özellikle ağır suçlardan hüküm giymiş kişilerin ceza infaz süreleri sonunda serbest kalma ihtimali, iyi hal ve rehabilitasyon süreçlerinin göz önünde bulundurulmasıyla değerlendirilir.
Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler'in Nelson Mandela Kuralları gibi uluslararası belgeler de, mahkumların onurlu bir yaşam sürmelerini sağlamak için serbest kalma umudunun korunması gerektiğine vurgu yapar.
ÖCALAN KAÇ YIL CEZA ALDI?
Abdullah Öcalan, 1999 yılının şubat ayından bu yana Marmara Denizi'ndeki İmralı Adası'nda, Eski Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesini ihlal suçundan müebbet hapis cezasını çekiyor. Başlangıçta ölüm cezasına çarptırıldı, ancak mahkûmiyeti Ekim 2002'de ömür boyu hapis cezasına çevrildi.
NASIL SERBEST KALABİLİR?
Öcalan'ın serbest kalması için İnfaz Kanunu’nun 107. Maddesinin 16. Fıkrasını kaldırması yeterli. Bu fıkradaki "koşullu salıverme hükümleri uygulanmaz" hükmü kaldırılırsa Öcalan'ın koşullu salıverme koşulları değerlendirilebilecek.