Yüksek lisans veya doktora kabulü almak için verilen 12 aylık bekleme süresi 18 aya çıkarıldı. Bu, öğrencilere daha fazla zaman tanıyarak, kabul sürecinde yaşanabilecek olası gecikmelerin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Yüksek lisans eğitimini, 6 aydan fazla süre uzatımıyla tamamlayan öğrencilere resmi burslu veya kısmi burslu statüde doktora yapma imkanı tanındı. Ayrıca, öğrenci süreçlerinin öğrenim görülen kurumun ihtiyaçları doğrultusunda daha etkili takip edilebilmesi için çeşitli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler arasında süre uzatımı, bilimsel hazırlık, tez-alan çalışması, bilimsel etkinlik talepleri ile doktora sonrası araştırma izni ve okul değişikliği taleplerinde yurt içi akademik danışman görüşü alınması yer alıyor.

İlgili kanun kapsamında yurt içinde dil öğrenimi gören veya henüz yurt dışına çıkmamış hamile olan kadın öğrencilere yönelik doğum izni düzenlemeleri yapıldı. Buna göre, yurt içindeki kadın öğrencilere doğumdan önce ve doğumdan itibaren toplam 16 haftaya kadar burslu izin verilecek. Ayrıca, yurt dışında eğitim gördüğü sırada doğum yapan kadın öğrencilere tanınan 12 aya kadar burssuz izin hakkı, yurt içinde öğrenim görürken veya bekleme sürecindeyken doğum yapan kadın öğrencilere de tanındı.

Doktora sonrası araştırma iznine ilişkin gereklilikler ve sınırlar Bakanlıkça belirlenecek. Bu iznin verilebilmesi için mezuniyet tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde yapılması gereken başvuru zorunluluğu 1 aya düşürüldü.

Resmi burslu statüde yurt dışında lisansüstü eğitim görmeye hak kazanan öğrencilere yönelik yurt içinde oryantasyon, bilgilendirme eğitimleri veya toplantı faaliyetleri düzenlenecek. Yurt dışında eğitim görecek öğrencilerin bakanlıkça belirlenen vize türünü kullanmaları zorunlu hale getirildi.

Bu değişiklikler, yurt dışında eğitim gören Türk öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim almalarını ve süreçlerini daha verimli bir şekilde yönetmelerini sağlamayı amaçlıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ