COVID-19 salgının ardından dünya yeni bir salgının daha baş göstermesini önlemek için atağa kalktı. Maymun çiçeği salgınıyla pek çok ülke vatandaşını tedirgin ediyor. Bunun üzerine Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun açıklamaları, COVID-19 vakalarının dünya genelinde artış göstermesinin ve maymun çiçeği salgının Afrika kıtasında yayılmasının ardından gündeme geldi. Peki “Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? Maymun çiçeği hastalığından korunma yolları nelerdir?” İşte araştırılan ayrıntılar…

Maymun çiçeği hastalığı Türkiye'de var mı? Maymun çiçeği hastalığından korunma yolları nelerdir?

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE VAR MI?

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu maymun çiçeği virüsüne dair yeni bir açıklamada bulundu. Bakan Memişoğlu; Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun Anadolu Sohbetleri programında basın mensuplarının sorularını yanıtladı, maymun çiçeği virüsüne karşı alınan önlemleri anlattı. Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hastalıkla ilgili acil durum ilan ederek, ülkelere kendi önlemleri almalarını tavsiye ettiğini açıkladı. Ayrıca Bakan Memişoğlu; “Biz de Bilim Kurulu’nu toplayarak rehber yayımladık. Bu rehberle hem hastalık bilgilendirmesi yapılıyor hem de vaka durumunda ne yapılacağı anlatılıyor. Bunun haricinde de hazırlıklarımız var. Aşısından testine kadar neler yapılacağı konusunda Bakanlık olarak alarmdayız. Bu, toplumun korkmasını, tedirgin olmasını gerektirecek bir durum değil. Sağlık sistemi olarak her şeye hazırlıklıyız. Ama şu net ki şu anda ülkemizde yok, görülmedi. İnşallah ülkemize gelmez, gelirse de gereğini yaparız” diye konuştu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Maymun Çiçeği Virüsü'nden korunmanın bazı yolları vardır. Vatandaşlar özellikle en etkili yolların neler olduğunu merak ediyor. Maymun çiçeğinden korunmanın en etkili yollarından biri, enfekte hayvanlar ve insanlarla temastan kaçınılmasıdır.

Kırsal ve otlak alanlarda, özellikle kemirgenler ve primatlarla temas edilmiş ise dikkatli olunmalı, olası enfekte durumlarına karşı hayvanların vücut sıvılarına veya deri lezyonlarına temas edilmemelidir.

İnsandan insana bulaşmayı önlemek için ise aynı şekilde hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması gerekir. Bununla birlikte kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman kullanması ve izolasyon önlemlerini de uygulaması gerekir.

Kaynak: Derya Sarıtepeci