Lübnan hükümeti, pazartesi günü yaptığı açıklamada silah taşıma yetkisinin yalnızca devlete ait olması gerektiğini belirtti. Bu açıklama, İsrail ile ateşkesin tam olarak uygulanması için belirlenen son tarihten birkaç saat önce, Hizbullah'ın silahlarına dolaylı bir gönderme olarak yorumlandı.

Bilgi Bakanı Paul Morcos, yeni hükümetin yetkilerini kullanabilmesi için parlamentoda güven oyu alması gereken kabinenin yol haritasının taslağını okudu.

Hizbullah, 1975-1990 yılları arasındaki iç savaşın ardından silahlarını devlete teslim etmeyen tek Lübnanlı silahlı grup olarak kaldı.

Grubun silahsızlandırılması yönündeki çağrılar, Hizbullah ile İsrail arasındaki bir yıllık savaşın ardından 27 Kasım'da yürürlüğe giren kırılgan bir ateşkes anlaşmasıyla daha da arttı.

Açıklamada, "silah taşıma tekelinin devlete ait olması ve devletin tüm topraklarında egemenliğini yalnızca kendi güçleriyle sağlaması gerektiği" vurgulanarak, "tüm Lübnan topraklarının özgürleştirilmesi" çağrısında bulunuldu.

Ayrıca, İsrail ile Hizbullah arasındaki 2006 savaşını sona erdiren Birleşmiş Milletler’in 1701 sayılı Kararının “tam, tarafsız ve seçici olmadan” uygulanacağı taahhüt edildi.

1701 sayılı Karar uyarınca, güney Lübnan'da yalnızca Lübnan Silahlı Kuvvetleri (LAF) ve BM barış güçleri konuşlanabiliyor.

YENİ HÜKÜMETİN ATEŞKESE BAKIŞ AÇISI

Yeni hükümet, ayrıca 27 Kasım'daki ateşkes anlaşmasıyla ilgili olarak selefinin taahhütlerine bağlı kalacağını belirtti.

Anlaşma kapsamında, Lübnan ordusu, İsrail ordusunun geri çekilmesiyle birlikte BM barış güçleriyle güneyde konuşlanacaktı. Bu geri çekilme süreci 60 gün olarak belirlenmiş, ancak daha sonra 18 Şubat'a kadar uzatılmıştı.

Hizbullah'ın ayrıca Litani Nehri'nin kuzeyine – sınırdan yaklaşık 30 kilometre uzaklığa – çekilmesi ve güneyde kalan askeri altyapısını dağıtması gerekiyordu.

Hükümet, Lübnan'ı bölgesel çatışmalardan uzak tutmak ve ülkenin “dost devletlere saldırı platformu olarak kullanılmasını” engellemek için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Lübnan hükümeti ayrıca, sınır kontrolü ve komşu Suriye’deki yeni otoritelerle karışmama politikası üzerine bir diyalog başlatma sözü verdi. Suriye'de muhalifler, Hizbullah'ın müttefiki olan Beşar Esad'ı 8 Aralık'ta devirmişti.

Esad ailesi altında Suriye, üç on yıl boyunca Lübnan'da hâkim güç olarak kaldı. Şam, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri'nin suikastının ardından 2005'te Lübnan'dan askerlerini çekti.

Hariri'nin suikastından Esad ve Hizbullah sorumlu tutulmuştu.

Kaynak: Haber Merkezi