Kurban kesmenin farz mı, vacip mi olduğu ve kimlerin kurban kesmek zorunda olduğu şu sıralarda sıkça araştırılan konular arasında yer alıyor. Kurban kesecek vatandaşlar,Kurban kesmek farz mı vacip mi? Kurban kesmek kimlere vacip mi?” şeklinde sordukları sorularına yanıt aramaya başladı. İşte merak edilen ayrıntılar…

KURBAN KESMEK FARZ MI VACİP Mİ? KURBAN KİMLERE VACİP?

Kurban kesmenin farz mı yoksa vacip mi olduğu geniş bir kesim tarafından araştırılmaktadır. Farz, Allah’ın kesin emirlerine denir. Farza konu olan durumlara uygun ve Allah rızası için samimiyetle yerine getirilirse kişi ya da kişiler Allah katında sevap kazanır. Vacip ise Allah’ın emirlerini ifade eder. Kişi bu vacip davranışları yapmakla yükümlü olduğunu bilmelidir. Vacip olan davranışların kesinliği farz kadar açık değildir. Vacip olan davranışlar, yapılması, yerine getirilmesi gereken davranışlardır.

Kurban dini bir kavramdır. Sözlükte yaklaşmak, Allah’a (c.c.) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasını elde etmek için ibadet olarak belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu maksatla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbana "udhiyye", hacda kesilen kurbana da "hedy" denir.

Kurbanı herkes kesmeli midir? sorusunun yanıtı ise Diyanet’e göre;

“Akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın görevidir.” Daha detaylı bir anlatımla;

Akıl sağlığı olan, hür, mukim ve dinen belirlenen ölçülere göre zengin olarak sayılan mümin, İlahi rızayı kazanmak umuduyla kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakka yaklaşmakta, hem de maddî durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyen kişilere yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakarlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiği zaman Allah'ınyolunda feda etmeye hazır olduğunun bir göstergesidir.

Mezheplerin bir çoğuna göre, udhiyye kurbanı kesmek sünnet olduğu belirtilir (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/429). Hanefî mezhebine bakıldığı zaman tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğinânî, el-Hidâye, 8/146). Kurban, -fıkhi hükmü ne olursa olsun, Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dini yaşamında önemli bir yer tutmaktadır.

Kaynak: istiklal.com.tr