Vergiler, son dönemde Türkiye’nin gündeminde geniş bir alana yayıldı. Getirilen vergi türlerine bir yenisi daha eklendi. Son olarak AK Parti'nin kanun teklifinde kredi kartları için yeni katkı payı düzenlemesi kamuoyunda büyük ses getirdi. Kredi kartı katkı payı, savunma sanayisine aktarılmak için kullanılacak. Peki Kredi kartı vergisi nedir? Kredi kartı vergisi ne zaman alınmaya başlanacak?” İşte araştırılan ayrıntılar…

KREDİ KARTI VERGİSİ NE DEMEK?

Kredi kartı vergisi, limiti 100 bin TL'yi aşan kredi kartlarından alınacak. AK Parti'nin kanun teklifinde kredi kartlarında yeni katkı payı düzenlemesi detayları tek tek açıklandı. AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifinde, hükümet kredi kartında 100 bin TL’lik limitin üzerine 750 TL savunma sanayisine aktarmak için yıllık katılma payı getirileceğini duyurdu.

Bununla birlikte ilk el araç alımlarında 3 bin TL, ikinci el araç alımlarında 1.500 TL tescil ücreti de alınacak. Tapu ve kadastro işlemlerinden taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer işlemlerde adına işlem yapılan kişilerden de 375 lira olarak katılma payı alınacak. Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak.

DRONE VE KOL SAATLERİNDEN DE ÖTV ALINACAK!

Yeni vergi paketlerinin kapsamı genişletilmeye devam ediliyor. 5 bin TL üzeri kol saatlerinden ve drone'lardan ÖTV alınacağı aktarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, askeri amaç harici kullanılan kol saatlerinden ve drone'lardan artık ÖTV alınacağı duyurdu. Kol saati lüks tüketim olarak değerlendirildi ve özellikle üst seviyede yer alan saat markalardan satın alan tüketicilerden vergi kesileceği kaydedildi.

KREDİ KARTI VERGİSİ NE ZAMAN ALINMAYA BAŞLANACAK?

Kredi kartı katkı payı düzenlemesi, Savunma sanayisine aktarılacak kaynak aktarımı için hayata geçiyor.

Kredi kartı sahiplerinin merakla sorduğu “Kredi Kartı Vergisi Ne Zaman Alınacak?” sorusu yanıt buldu. Kredi kartı vergisi, Ocak 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe girecek. Tasarı, AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığına sunulan “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” çerçevesinde şekil aldı.

Kaynak: Derya Sarıtepeci