Rüya görmeme durumu, bireylerin uyku esnasında hiç rüya görülmediğini düşündükleri ya da rüyalarını hatırlamadıkları bir durumdur. Aslında herkes rüya görür. Rüya iyi de olsa kötü de olsa ne anlama geldiği ve yapılması gerektiğini pek çok insan kafasında kurmuştur. İyi rüyalardan sonra iyi şeyler olacağı düşünülebilir. Kötü rüyalar ise insanı korkutur veya paniğe sevk edebilir. Peki bu durumda ne yapılması gerekir? Kötü rüya görünce ne yapmak lazım? İşte araştırılan ayrıntılar...
KÖTÜ GÖRÜNCE NE YAPMAK LAZIM?
Rüyayı anlatılabilir ya da tabir ettirilebilir. Gördüğü rüyayı bir âlime veya herkesin iyiliğini isteyen salih kimseye anlatmak sünnettir.
Ancak görülen her rüya da anlatılmamalıdır. Çünkü ona şeytan karışmış olabilir.
Kötü bir rüyâ görünce şeytanı tard ve tahkir için sol tarafına üç defa tükürür gibi “tuh” denmelidir. Sonra gördüğü şeyin şerrinden üç defa Allâhü Teâlâ’ya sığınmalı ve öbür tarafına dönmelidir. Böylece Allâhü Teâlâ, gelecek şerri o kişiden geri çeviriverir.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Sâlih bir kimsenin gördüğü güzel rüyâ, peygamberliğin 46 parçasından bir parçadır.” buyurmuştur.
Diğer bir Hadîs-i Şerîflerinde de
“En doğru rüyâ, seher vakitlerinde görülen rüyâdır.” buyurmuştur.
Rüyâyı tabir edecek kişi, görülen rüyâ korkunç dahi olsa onu en güzel şekilde tâbir etmelidir. “Hayrını göresin, şerrinden korunasın.” demelidir.
Korkunç rüyâlar görmemek için en güzel yol Muhammed bin Sîrîn’in (r.a.) şu tavsiyesidir:
“Uyanıkken Allâhü Teâlâ’dan kork ve rüyada gördüklerine de aldırma.”
(Tecrîd-i Sarih terc.; İslâm Ahlâkı ve Âdâbı)