Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, kışlık konserve hazırlıklarının hız kazandığı bu dönemde vatandaşları uyardı. Dr. Sarıkaya, uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. 

KONSERVE HAZIRLIĞINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Ağustos ayının sona ermesiyle birlikte vatandaşlar kışa hazırlık amacıyla taze sebze ve meyvelerden konserve yapımına başladı. Bu süreçte bazı önemli hususlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Sarıkaya, konserve yiyeceklerin uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmemesi durumunda ölümcül olabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini ifade etti. Besinlerin türlerine göre belirli sürelerde uygun ısıl işlemden geçirilmesi gerektiğini belirten Sarıkaya, paslı veya paslanabilir malzemelerden yapılmış kapakların tehlike yaratabileceğini, bu yüzden cam kavanozların 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmesi ve kapakların her kullanımda yenilenmesi gerektiğini söyledi. 

ZEHİRLENME RİSKİ: "ÖLÜMCÜL OLABİLİR" 

Zehirlenmelerin önlenmesi konusunda bilgi veren Dr. Sarıkaya, özellikle "clostridium botulinum" adlı bakterinin toksininin sebep olduğu botulizm zehirlenmesine dikkat çekti. Bu tür zehirlenmelerin genellikle evde uygun şekilde pişirilmeden hazırlanan konservelerden kaynaklandığını belirten Sarıkaya, bu bakterinin dünyada bilinen en güçlü zehirlerden biri olduğunu ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi. Sarıkaya, bu risklerin ortadan kaldırılması için besinlerin türlerine göre uygun ısıl işlemden geçirilmesi gerektiğini ve botulizm toksininin 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak yok edilebileceğini kaydetti. Ancak, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde bakterilerin yeniden üreyebileceği konusunda da uyarılarda bulundu. 

STERİLİZASYONUN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Konserve yapımında kullanılan cam kavanozların sterilizasyonunun hayati önem taşıdığını belirten Dr. Sarıkaya, paslanmaya eğilimli kapakların mikrop üreme riski taşıdığını ve bu nedenle ısıya dayanıklı cam kaplar ile paslanmaz kapakların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Kavanozların kullanılmadan önce mutlaka 15-20 dakika kaynatılması gerektiğini söyleyen Sarıkaya, konserve kapağının kabarması, bombeleşmesi veya küflenmesi durumunda, bu konservelerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini ifade etti. 

ZEHİRLENME BELİRTİLERİNE DİKKAT 

Zehirlenme belirtilerinin görülmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, konserve tüketiminden yaklaşık 12 saat sonra ortaya çıkabilen bulantı, kusma, çift görme, ishal, kabızlık, tansiyon düşüklüğü, vücutta şişme ve solunum problemlerinin başlıca zehirlenme semptomları arasında yer aldığını belirtti. Bu belirtilerle karşılaşıldığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanın ve vücudun kaybettiği sıvının yerine konmasına özen göstermenin önemine dikkat çeken Sarıkaya, "Sağlıklı beslenelim derken sağlığımızdan olmayalım, hijyen kurallarına azami özen gösterelim" dedi.

Kaynak: İHA