Kırım Tatarları'nın milli lideri Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu, Rusya'nın, Kırım Yarımadası'nı Ukrayna'dan yasa dışı ilhak ettiği 2014'ten bu yana Türkiye'nin politikasının değişmediğini belirterek, "Türkiye'ye biz çok minnettarız çünkü Türkiye'nin durumu 2014'ten bugüne kadar hiç değişmedi. Türkiye dedi ki 'biz işgali tanımıyoruz, Kırım Yarımadası Ukrayna toprağıdır'." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olarak yer aldığı, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) katılan Kırımoğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kırımoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona ermesi konusunda anlaşma yapmanın mümkün olmadığını ancak iki tarafın da uluslararası kaidelere uyması halinde savaşın sona erebileceğini söyledi.

"Birincisi ülkelerin toprak bütünlüğünün sağlanması lazım. Ruslar ise bizim 5 bölgemizin kendi toprağı olarak sayılmasını istiyor. Bu şartlarda elbette barış olmaz. Ateşkes olabilir ama ateşkes süresinde taraflar daha kanlı, daha büyük savaşa hazırlık yapacaklar" diyen Kırımoğlu, Rusya'nın uluslararası kaidelere uyması gerektiğini aktardı.

- "Türkiye'ye biz çok minnettarız"

Kırımoğlu, 2014'te Rusya'nın Kırım Yarımadası'nı Ukrayna'dan yasa dışı ilhak etmesi sonrası Türkiye'nin politikasının değişmediğini anımsatarak, "Türkiye'ye biz çok minnettarız çünkü Türkiye'nin durumu 2014'ten bugüne kadar hiç değişmedi. Türkiye dedi ki 'biz işgali tanımıyoruz, Kırım Yarımadası Ukrayna toprağıdır'." diye konuştu.

Türkiye'nin, Kırım'ı, Kırım Tatarları'nın bir toprağı olarak gördüğünü hatırlatan Kırımoğlu, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, ABD Başkanı Donald Trump ile yaşadıkları tartışmaya değinerek, Zelenskiy'nin Türkiye'de misafirperverlik gördüğünü, bunun Ukrayna için çok önemli olduğunu söyledi ve tartışma sonrası Türkiye'nin otoritesinin Ukrayna'da çok yükseldiğini vurguladı.

Kırımoğlu, ABD'nin, Ukrayna'nın madenleri konusundaki baskılarına ilişkin ise şu görüşleri paylaştı:

"Biz 1994'te nükleer silahtan vazgeçtik. O da Amerika'nın baskısıyla, Budapeşte Anlaşması'nı imzaladık. Bu anlaşmaya göre, nükleer silahlı ülkeler; Rusya, Amerika, İngiltere, Fransa, bizim toprak bütünlüğümüzün, güvenliğimizin, bağımsızlığımızın garantörleri olacaktı. O garantörlerden birisi garantör değildi, haydut olup çıktı, bizim toprağımıza girdi. Ya sizler şimdi ne diyorsunuz? Ne kadar yardım ettiniz de onun borç olarak tanınmasını istiyorsunuz? 

Onun karşılığı da bizim madenlerimizi almak istiyorsunuz. Peki sizin ne kadar borcunuz var bize? Bizim bu savaşta trilyonlarca dolara yakın zararımız oldu. Bunu kim ödeyecek?"

Her yıl ADF'ye geldiklerini ve bunun kendileri için çok önemli olduğunu belirten Kırımoğlu, ADF'de bütün dünyadan gelen diplomatlara, gazetecilere dertlerini söyleme ve durumlarını anlatma imkan bulduklarını kaydetti.

Kaynak: AA