Ocak ayının gelmesiyle birlikte ülkenin özellikle yüksek kesimlerinde artan kar yağışı çiftçilere zor anlar yaşatmakta. Fakat kar seviyesinin artması ve yolların kapanması gibi etkenler Muş’ta besicilikle uğraşan vatandaşları yine de tek geçim kaynaklarından vazgeçirmiyor.
Gençlerin tercih etmediği ve zaman geçtikçe azalan meslek besicilik, zahmetli bir iş olmasının yanı sıra kış aylarında daha zahmetli bir hâl alıyor. Karın etkilediği şehirlerden biri olan Muş’un Yukarıyongalı köyünde çiftçiler karın 5-6 ay kadar kaldığını ifade etti. Belirli saatlerde hayvanlarını kar üzerinde beslemek için çıkaran besiciler, dondurucu soğuk ve tipide sırtlarında ot taşıyarak tek geçim kaynakları olan hayvancılığı sürdürmeye çalışıyor.
“Eskiden Mart ve Nisan ayında doğum yapan hayvanlar şimdi ocak ayında doğum yapıyor.”
Yılın 6 ayı kar üzerinde hayvanlarını ot ve samanla beslediklerini söyleyen çiftçilerden Eyüp Omur, “Köyümüz yüksek rakımlı bir köydür, burada çok kar yağar. 5-6 ay kar altında kalıyoruz. Hayvanlarımızı kar üzerinde besliyoruz. Hayvanlarımız doğum yaptıktan sonra işimiz biraz daha zorlaşıyor. Eskiden mart ve nisan ayında doğum yapan hayvanlar şimdi ocak ayında doğum yapıyor. Dedemizden ve babamızdan bu şekil gördük devam ediyoruz” dedi.
Kar üzerinde hayvanlarını beslediklerini söyleyen besicilerden Talha Yöndem, kış mevsiminde çok zorluk yaşadıklarını anlattı. Besici Yöndem, “Yukarıyongalı köyünde yaşıyorum. Yazın biçtiğimiz otu kış mevsiminde hayvanlarımıza veriyoruz. Hayvanlarımızı altı ay boyunca kar üzerinde besliyoruz. Otları ve samanları sırtımızda ya da kızaklarla taşıyarak hayvanlarımıza veriyoruz. Hayvancılık işi zordur. Köyümüzde 1-2 metre kar yağıyor. Buna rağmen hayvanlarımızın bakımlarını ihmal etmiyoruz. Bu meslek dedelerimizden kalmadır” şeklinde konuştu.