Kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları en çok araştırılan konuların başında geliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın düzenlediği ortak basın toplantısında kamuda tasarruf paketi duyuruldu. Peki Kamu tasarruf paketi nedir? Kamu tasarruf paketinde neler var?” İşte bu soruların merak edilen yanıtları…

KAMUDA TASARRUF PAKETİ NEDİR? KAMUDA TASARRUF PAKETİNDE NELER VAR?

Tasarruf paketinde taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurtdışı geçici görevlendirme giderleri, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderler merkeze alındı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek zorunlu haller dışında yeni kamu yatırım projesi alınmayacağını belirterek, üç yıl boyunca taşıt alımı ve kiralanmasının durdurulacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz “Kamunun tasarruf yapması ve verimliliği artırması daha az bütçe açığına, daha az kamu borçlanmasına ve faiz yüküne, makro tasarruf oranımızın artmasına ve daha az cari açığa yol açacaktır” diye konuştu. İşte kamuda tasarruf paketinin detayları şu şekildedir;

Paket, halkın temel sorun olarak gördüğü enflasyon konusunda yürütülen kararlı mücadeleye katkı sağlayacak. Kamu hizmetleri eskisi gibi yürütülerek, güncel ihtiyaçlara odaklanan, yeni yöntemleri ve teknolojileri kullanarak birim kaynakla daha fazla sonuç üretmek amaçlanıyor.

Kamuda tasarruf programı sadece zorunlu olmayan harcamaları azaltmıyor, aynı zamanda kamu tüketim ve yatırım harcamalarında verimliliği esas alıyor.

Kamuda tasarruf paketinde öne çıkan başlıklar ise şu şekildedir;

Kamuda tasarruf adımlarının ilk aşaması taşıtlar oldu. Kamu filo yönetimi sistemi ile etkinliği artırılması, taşıt sayısı ve kullanımına standartlar getirilecek. 3 yıl süre ile yeni araç satın alınmayacak ve kiralama yapılmama kararı alındı.

Kanunda belirtilen makam ve kişiler hariç yabancı menşeli araç kullanımına son verilecek. Ekonomik ömrünü tamamlayan taşıtları tasfiye edeceğiz. Savunma ve güvenlik hariç toplu taşıma olan yerlerde personel servisleri kaldırıyor. İkinci madde de kamu binaları geliyor.

Deprem riski hariç yeni hizmet binası alımı ve yapımı 3 yıl süreyle durdurulacaktır. Kamuda üç yıl boyunca emekli olanlar kadar istihdam yapılacak. Kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerine ağırlık verilip geliştirilecek.

Kamuda çalışanlar için yönetim kurulu ücretlerine tavan getirilecek. Sınırı aşan kısımlar bütçeye gelir olarak yansıyacak. Yönetim kurulu ücretlerine tavan getiriliyor.

Mükerrer yapılanmalarının önüne geçilmek için çalışmalar yapılacak. Bununla birlikte hizmet içi eğitimler sadece kamu tesislerinde yapılacak, otellerde değil. Yurt dışı geçici görevlerde de sınırlama getiriliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilecek ve enerji tasarrufu sağlamak için çalışmalar yapılacak. Bir diğer madde ise haberleşme ve iletişim giderleri. Bu konuda da dijitalleşme yoluyla tasarrufa gidilecek.

Zorunlu haller dışında  da demirbaş alımlarını 3 yıl süre için durdurulacak. Mal ve hizmet alım ödeneklerine bakıldığı zaman ise yüzde 10'luk kesinti, yatırım ödeneklerinde yüzde 15'lik kesinti yapılacak. Buna ek olarak da zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje alınmayacak.

Kaynak: istiklal.com.tr