20 Ağustos'ta Bayraklı'nın Turan mevkisinde ortaya çıkan balık ölümleri sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan temizlik çalışmaları devam ediyor.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, deniz suyundan ve ölü balıklardan aldıkları numuneleri laboratuvarlarda inceliyor. Bu sırada, körfezdeki deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye dönüştüğü, balık ölümlerinin ise Karşıyaka ilçesi Bostanlı sahiline kadar yayıldığı gözlemlendi. Çok sayıda ölü balık sahile vururken, deniz yüzeyinde de ölü balıkların görüldüğü bildirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Suzer, İzmir Körfezi'nde artan nüfus yoğunluğuna bağlı olarak evsel ve endüstriyel kirliliğin de yükseldiğini belirtti. Körfezdeki yüksek azot ve fosfor seviyelerinin, sıcaklıkla birlikte mikro alglerin aşırı üremesine ve sudaki oksijen seviyesinin düşmesine neden olduğunu açıklayan Suzer, bu durumun balık ölümlerine yol açtığını kaydetti. Özellikle iç körfezde yavaş akıntı nedeniyle oksijen eksikliğinin arttığını ve balıkların solungaçlarındaki tıkanmaların ölümlere sebep olduğunu belirtti.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergün Taşkın ise İzmir Körfezi'nin su kalitesinin Türkiye'deki en düşük seviyelerden biri olduğunu vurgulayarak, balık ölümlerinin başlıca nedeninin kirliliğe bağlı oksijen eksikliği olduğunu ifade etti.
Turan Mahallesi Muhtarı Nursel Ölmez, bölgede yoğun bir koku oluştuğunu ve ölü balıkların bir an önce toplanmasını talep ettiklerini belirtti.