Bakanlık, yerel yönetimleri kirliliğin önlenmesi konusunda uyarırken, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın açıklamaları bilim insanlarının tepkisini çekti.

İzmir Körfezi'nde deniz yüzeyi ve kıyılardan binlerce ölü balık toplandı. Bölgedeki kötü koku, sahilde dolaşımı imkansız hale getirirken, kapı ve pencerelerin açılamaz duruma gelmesine neden oldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, balık ölümlerinin mikroorganizma türlerinin çoğalmasından kaynaklandığını belirtti. Tugay, "Balık ölümlerinden sorumlu olan şey bir mikroorganizma türünün çoğalmasıyla ortaya çıktığını düşünüyoruz. Normalde bizim denizlerimizin türleri değil, daha sonradan buraya taşınmış türler ve muhtemelen gemilerle taşınma sonrasında" dedi. Ayrıca, kirlilikle mücadelede tek başlarına başarılı olamayacaklarını vurgulayarak, "Körfez'de yüzmeyi vaat edemem, bu şartlarda bunu tek başıma yapamayacağımı ve yurttaşlarımızın desteğine ihtiyacımız olduğunu söylemek isterim" şeklinde konuştu.

Bilim İnsanlarından Sert Tepki

Tugay'ın açıklamaları, deniz bilimi uzmanlarından sert tepki aldı. TÜBA Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Denizleri kirleten asıl olay, derelerden gelen kirlilik. Kanalizasyonların bir kısmı tekrar denize verilmeye başlandı. Öncelikle bu kirliliğin önüne geçilmesi gerekiyor. Derelerden ve fabrika çıkışlarından gelen atıkların sürekli olarak izlenmesi, gerekirse arıtma tesislerinin kapasitesinin artırılması şart" dedi.

Balık Tutulması Yasaklandı

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, İzmir Körfezi'nden balık tutulmaması konusunda uyarıda bulundu. Bölgedeki kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle vatandaşların sağlık riskleri konusunda bilgilendirildiği bildirildi.

Bu gelişmeler, İzmir Körfezi'ndeki çevre krizinin çözümüne yönelik daha kapsamlı ve etkili müdahalelerin gerekliliğini gözler önüne seriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ