Bir güvenlik yetkilisine göre İsrail, perşembe günü Gazze'den dört rehinelerin cesetlerini almayı planlıyor. İsrail, buna ek olarak Cumartesi günü de altı sağ rehineyi geri getirmek için çalışıyor.

Eğer bu iki teslimat başarılı olursa, geçen ay İsrail ile Filistinli grup Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında serbest bırakılması planlanan 33 rehineden sadece dördü (hepsi ölü olarak kabul edilenler) Gazze'de kalacak.

Ateşkes anlaşması, Katarlı ve Mısırlı arabulucuların yardımıyla sağlanmış ve geçici aksaklıklara ve her iki tarafın da anlaşmayı ihlal ettiklerine dair suçlamalara rağmen yolunda kalmış durumda.

HAMAS'TAN İSRAİL'E SUÇLAMA

Hamas, İsrail'i 15 aylık bombardıman sonrası kalıntılar arasında kış koşullarından korunmak zorunda kalan on binlerce Gazze halkı için konut malzemelerinin teslimatını engellemekle suçluyor.

İsrail suçlamayı reddetmiş olsa da, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesinden Zeev Elkin, sınırda bir miktar mobil evin bulunduğunu doğruladı.

Elkin, İsrail'in anlaşmanın ilk aşamasında serbest bırakılacak 33 rehinelerin özellikle sağ kalanların geri getirilmesini sağlamak için Hamas üzerindeki "her türlü baskıyı" kullanacağını söyledi. Bu aşama, İsrail rehinelerinin serbest bırakılması karşılığında yüzlerce Filistinli tutuklu ve mahkumun serbest bırakılması ve İsrail askerlerinin çekilmesi dahil.

ATEŞKES SÜRECİNE AİT DETAYLAR

Şu ana kadar 19 İsrailli rehine ve planlanmamış bir salıverme ile beş Taylandlı rehine geri alındı. Hamas, ilk aşamada serbest bırakılması planlanan 33 rehineden 25'inin hayatta olduğunu belirtti.

Ateşkes anlaşması, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistinlilerin başka yerlere yerleştirilmesini ve Gazze'nin ABD kontrolü altında bir sahil geliştirme bölgesine dönüştürülmesini istemesiyle gölgelenmiş durumda.

Ancak yetkililer, anlaşmanın ikinci aşaması için çalışmaların başladığını belirtiyor. Bu aşama, kalan rehinelerin geri dönüşünü ve İsrail'in çekilmesini kapsayacak.

İsrail'in bir heyeti zaten Kahire'ye gitmiş ve güvenlik kabinesi, ikinci aşama için Katar'a yüksek düzeyli bir İsrail heyetinin gitmesine de onay verdi.

Zeev Elkin, "Hepimiz ikinci aşamaya geçmek ve rehineleri serbest bırakmak istiyoruz, sorulan soru ise savaşın hangi şartlar altında sonlandırılacağıdır" dedi. "Bu, ikinci aşama müzakerelerinin ana konusudur"

Rehineler, 7 Ekim 2023'teki Hamas liderliğindeki sınır ötesi saldırıda alındı. bu saldırı, İsrail'in güneyinde yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne yol açtı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik misillemesi, Filistinli sağlık yetkililerine göre 48.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve bölgenin büyük bir kısmının harabe hale gelmesine neden oldu. Ayrıca yüzbinlerce insan yerinden edildi.

Kaynak: Haber Merkezi