İran'ın resmi haber ajansının salı günkü haberine göre; İran, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında Cenevre'de yapılacan görüşmelerde Tahran'ın tartışmalı nükleer programı konusunda diyaloğun devam edeceği bildirildi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi X platformunda yaptığı açıklamada, "Görüşmeler ciddi, açık ve yapıcıydı. Bir anlaşma için gerekli olan yaptırımların kaldırılması ve nükleer alanlardaki belirli detaylarla ilgili fikirleri tartıştık" ifadelerini kullandı.
“Taraflar, müzakerelerin yeniden başlatılması gerektiği ve bir anlaşmaya varmak için tüm tarafların uygun bir atmosfer oluşturup sürdürmesi gerektiği konusunda hemfikir oldular. Diyaloğumuzu sürdürme kararı aldık” diye ekledi.
Pazartesi günü yapılan görüşmeler, kasım ayında gerçekleşen önceki görüşmeleri takip etti. O dönemde İranlı bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, Avrupalılarla bir yol haritasının tamamlanmasının “Topu ABD'ye bırakacağını ve nükleer anlaşmayı ya canlandıracağını ya da sona erdireceğini” söylemişti.
2018'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump liderliğindeki ABD, İran'ın altı büyük güçle imzaladığı 2015 nükleer anlaşmasından çekilmiş ve İran'a ağır yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu.
Bu durum Tahran'ı, zenginleştirilmiş uranyum stoklarını yeniden inşa etmek, uranyumu daha yüksek fisil saflıkta rafine etmek ve üretimi hızlandırmak için gelişmiş santrifüjler kurmak gibi anlaşmanın nükleer sınırlarını ihlal etmeye sevk etti.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ile Tahran arasında anlaşmayı yeniden canlandırmaya yönelik dolaylı görüşmeler başarısız oldu.
Trump, önceki döneminde izlediği İran'ın ekonomisini çökertmeye ve ülkeyi nükleer programı, balistik füze programı ve bölgesel faaliyetleri hakkında bir anlaşmaya zorlamaya yönelik politikayı yeniden uygulama sözü verdi.