Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2025 yılını "Aile Yılı" ilan ettiğini belirterek, "Gerçekten dün bizler için çok önemli bir gündü. Bu kapsamda hem ailelerimizi hem gençlerimizi destekleyecek çok önemli adımlar atıyoruz. Cumhurbaşkanımız da dün bazı müjdeleri kamuoyuyla paylaştı. Hakikaten hem ailelerden hem kamuoyundan çok ciddi destekler gördük." ifadelerini kullandı.
"AİLE TOPLUMUMUZUN TEMEL YAPISI"
Bakan Göktaş, "Aile aslında bizim medeniyetimizin yapı taşı. Geçmişten bugüne hala sürdürülen kadim ve çok önemli bir yapı. Yerine hiçbir şeyi koyamayacağımız kadar kıymetli. Ancak günümüzde aile kurumu gerçekten büyük tehditler altında. Üç büyük tehditten bahsetmek istiyorum. Öncelikle aileye yönelik ciddi bir itibarsızlaştırma söz konusu. Küresel tehditler, bazı dayatmalarla birlikte cinsiyetsizleştirme propagandaları ve diğer yandan nüfus odaklı bazı riskler var. Ülkemizde de benzer türde çalışmalar söz konusu. Özellikle demografik ve nüfus yapımıza yönelik önemli tehditlerle karşı karşıyayız. Tüm bunları göz önüne aldığımızda, aileyi merkeze alan bir çalışma ihtiyacı doğdu." dedi.
NÜFUS POLİTİKALARI KURULU
Bakan Göktaş, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:
"78. Genel Kurul'da Cumhurbaşkanımız, Birleşmiş Milletler kürsüsünde 'Ailemiz istikbalimiz' diyerek ailenin önemini tüm dünyaya haykıran tek lider oldu. Dünyada da benzer kaygılar mevcut. Aile, bizim toplumumuzun temel yapısı. Ancak belli tehditler olduğunu görünce, ailelerimize yönelik önemli adımlar atmamız gerektiğini biliyoruz.
Cumhurbaşkanımızın bu söyleminin ardından, 2013 yılında 8. Aile Şurası’nı gerçekleştirdik. Akabinde sivil toplum kuruluşları ve kamuoyuyla birlikte ailelerin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve doğurganlıkla ilgili riskleri değerlendirerek çeşitli çalışmalar yürüttük. 15 Mayıs Uluslararası Aile Günü’nde ise 'Ailenin Güçlendirilmesi Eylem Planı'nı kamuoyuna sunduk.
Bu çalışmaları tek başımıza yürütmenin mümkün olmadığını biliyoruz. Bir eylem planını hayata geçirebilmek için ortak bir irade gerekiyor. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz başkanlığında, birçok bakanlık ve kamu kurumu ile geçtiğimiz perşembe günü Nüfus Politikaları Kurulu kuruldu. 9 Ocak’ta ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Bu kurul, önümüzdeki yıllarda aileyi güçlendirecek ve ailelerin gerçek ihtiyaçlarına cevap verecek bir irade oluşturmayı hedefliyor."
"SAĞLIKLI NÜFUS YAPIMIZI DESTEKLEYECEK ÇALIŞMALAR HAYATA GEÇİRİLECEK"
Bakan Göktaş, hem aileleri hem doğurganlık oranlarını hem de genç ve dinamik nüfus yapısını destekleyecek yeni çalışmaların hayata geçirileceğini belirtti. Bu çalışmaları Nüfus Politikaları Kurulu'nda icra edeceklerini ifade eden Göktaş, "Geçtiğimiz perşembe günü, Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği müjdeleri de kurulda bir karara bağladık. Farklı bakanlıklarla istişare ederek bu adımları belirledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 2025 yılı, Aile Yılı olarak ele alındı. İnşallah 81 ilimizde Aile Yılı'nı gerçek anlamda icra edeceğimiz bir yıl olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.
"AMACIMIZ GENÇLERİMİZE YUVA KURARKEN DESTEK OLMAK"
Bakan Göktaş, evlilik kredisinin ilk uygulamasının deprem bölgesinde başladığını hatırlatarak, "Aile ve Gençlik Fonu kapsamında, gençlerimize 150 bin liralık, 4 yıl vadeli ve 2 yıl geri ödemesiz bir krediden bahsediyoruz. Geçtiğimiz yıl, bu uygulamayı depremden en çok etkilenen illerden başlatmıştık. Daha sonra, Bartın, Zonguldak, Karabük, Osmaniye gibi doğurganlık oranlarının en düşük olduğu illeri ikinci pilot bölge olarak belirleyip, eylül ayında kapsam içine aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın dün müjdelediği üzere, artık bu desteği 81 ilimizdeki tüm gençlerimize sunacağız. Amacımız, gençlerimizin yuva kurma süreçlerinde yanlarında bulunmak ve onları desteklemek." dedi.
"E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILABİLİYOR"
Aile ve Gençlik Fonu'na ülke genelinde başvuruların, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü ilanıyla birlikte başladığını belirten Bakan Göktaş, şu bilgileri paylaştı:
"Dijital platformdan, e-Devlet üzerinden de başvuru yapılabiliyor. Evlenecek çiftlerimizin 18-29 yaş arasında olması gerekiyor. Ayrıca, iki çiftimizin de bu sürece dahil olması ve toplam gelirlerinin 2,3 asgari ücreti geçmemesi şartı var. Bunun yanı sıra, evlilik öncesi eğitim programına katılmaları gerekiyor. Evlendikten sonra da danışmanlık hizmetlerimiz devam ediyor. Evlilikle ilgili farkındalık oluşturmak ve soru işaretlerini gidermek adına, Bakanlığımız temsilcileri onlara rehberlik ediyor. Evlilik öncesi eğitim programlarımızı bu kapsamda güncelledik. Ayrıca evlendikten sonraki 6 ay içerisinde, hanelerini ziyaret ederek ihtiyaçları olup olmadığını tespit ediyoruz. Aile ve Gençlik Fonu'nun web sitesinden de detaylı bilgilere ulaşabilir ve gelişmeleri takip edebilirler."
1 OCAK 2025'TEN İTİBAREN DOĞAN ÇOCUKLARI KAPSAYACAK
5 bin liralık tek seferlik desteğin 1 Ocak 2025'ten itibaren doğan çocukları kapsayacağını belirten Bakan Göktaş, "2015 yılında, ilk doğum için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü çocuk için ise 600 lira olmak üzere tek seferlik yardımlar yapılmaktaydı. Ancak biz, bu yardımları artırarak doğurganlığı teşvik etmeyi hedefledik. 1 Ocak 2025'te, Aile Yılı kapsamında, bu programı yeni bir destekle başlattık. İlk doğumda 5 bin liralık tek seferlik bir nakdi yardım sağlıyoruz. İkinci çocuk için aylık 1.500 lira annenin hesabına yatırılacak. Üçüncü çocuk ve sonrası için de her ay 5 bin lira destek sunacağız. Bu yardımlarımız, çocuklarımız 5 yaşını tamamlayana kadar devam edecek." ifadelerini kullandı.
"DOĞURGANLIK HIZIMIZ HIZLA DÜŞTÜ"
Türkiye'deki demografik değişimlere de değinen Bakan Göktaş, "65 yaş üstü nüfus oranımız ilk kez yüzde 10,2'ye ulaştı. Nüfusun kendini yenilememesi, yaşlanması anlamına geliyor. Ülkemizde ortalama yaş 34’e yükseldi. İlk anne olma yaşı artarken, boşanma oranları da yükseldi. Hem kadınlarda hem erkeklerde evlenme yaşının ilerlemesi, doğurganlık hızındaki düşüşü net bir şekilde gösteriyor. TÜİK’in 2018 verilerine göre, 2024’te doğurganlık hızımızın 1,9 olması beklenirken, bu oran 1,51’e düştü. Doğurganlık oranlarının yüksek olduğu bölgelerden en düşük olduğu bölgelere kadar 12 ilde saha araştırmaları gerçekleştirdik. Bu çalışmaların sonuçlarını önümüzdeki dönemde Nüfus Politikaları Kurulu’nda ele alacağız." dedi.
"ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİNİ GÜNDEMİMİZE GETİRİYORUZ"
Ev hanımları ile çalışan kadınların doğurganlık oranları arasındaki farkın büyük olmadığını belirten Bakan Göktaş, "Yaptığımız çalışmalarda ev hanımlarının doğurganlık hızı 1,72, çalışan kadınların oranı ise 1,38. Yani arada çok çarpıcı bir fark yok. Buna rağmen esnek çalışma modellerini gündemimize getiriyoruz. Cumhurbaşkanımız da dün bu konuda açıklamalarda bulundu. Çalışmalarımız devam ediyor, önümüzdeki dönemde detayları kamuoyuyla paylaşacağız.
Ayrıca, kreş yardımları da çok önemli. Kadınların ve ailelerin iş-ev yaşam dengesini desteklemek için bu konuda ciddi adımlar atıyoruz. Çocuklarımızı güvenle bırakabileceğimiz yerlerin sağlanması kritik. Bakanlık olarak mevcut kreş hizmetlerimizi tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Amacımız, aileleri, özellikle anne ve babaları, yaşam döngüsü içinde bir tercih yapmak zorunda bırakmadan desteklemek. Evlilik süreçlerinden anne-baba oldukları döneme kadar her aşamada yanlarında olacağız. Kreş destekleri, esnek çalışma modelleri ve diğer çalışmalarımızla önümüzdeki aylarda kamuoyunu bilgilendireceğiz." açıklamalarında bulundu.
"3 ÇOCUK VURGUSU ULUSLARARASI BOYUTTA DA TARTIŞILAN BİR KONU"
Doğurganlık oranının artırılmasının bir beka meselesi olduğunun altını çizen Bakan Göktaş, "Genç ve dinamik nüfus yapımızı korumak, sağlıklı nesilleri desteklemek için önemli adımlar atmamız gerekiyor. Bu bir beka meselesi. Cumhurbaşkanımız, 20 yıl önce üç çocuk vurgusu yaptığında bunu dikkate almayanlar vardı. Bugün bakıyoruz, dünyadaki pek çok lider aynı üç çocuk vurgusunu yapıyor. Bu sadece Türkiye’ye özgü bir mesele değil, uluslararası bir konu haline geldi. Bu nedenle, ülkemizin geleceği açısından bu vurgunun ne kadar önemli olduğunu tekrar belirtmek isterim." dedi.
"81 İLDE AİLE YILI PROJELERİ HAYATA GEÇECEK"
2025 yılı Aile Yılı kapsamında hayata geçirilecek projelere değinen Göktaş, "81 ilimizde, valilerimizle birlikte aileyi güçlendirmeye yönelik birçok proje başlatacağız. Farklı bakanlıklarla koordineli olarak bu yıl aileye değer veren Uluslararası Aile Zirvesi düzenleyeceğiz. Ayrıca aile film festivalleri gibi farkındalık oluşturacak etkinlikleri hayata geçireceğiz. Bu projeleri Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Aile Yılımızın ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.