Cemrenin kelime anlamı kor halindeki ateş anlamına gelir. Diğer bir anlamı da vardır o da; Müslümanların hac görevi esnasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığındır. Divan şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi ile önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir. Meteorolojik bir olay olan cemre ilk olarak havaya, sonra suya ve en sonda toprağa düşer. Peki “İlk cemre ne zaman düşecek 2025? Cemre ne zaman düşer 2025?” İşte detaylar!
CEMRE NE ZAMAN DÜŞER 2025?
Cemre birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düşer. Bahsedildiği üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü ise (5-6 Mart) toprağa düştüğüne inanılır. Her cemrenin düşüşü ile hava sıcaklığı artmaya başlar. Cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük düşüşler görülebilir.
CEMRENİN TARİHTEKİ YERİ
Cemre, Şubat’ın 21, 28 ve Mart’ın 7 sinde havaya, suya ve toprağa düşerek, bunları ısıttığına ihtimal verilen hadise için kullanılan bir tabirdir. Nevsal-i Ragıp’ta cemreler başlıklı yazıda (birinci sene, 1324 s. 195) Ahmet Rasim Bulüg-ul-ereb’in üçüncü cildinden tercüme edilen kayıtlara şöyle ifade edilir; “Cemre ve dönemleri hakkındaki rivayetlet üç kısma ayrılır.
Bilinen bazı rivayetlere göre Araplar bir kısmı çok soğuk dönemlerde mağaralara girerler ve kendileriyle birlikte koyun, inek ve öküz gibi hayvanları da yanlarına alıp kendilerine bir mevkii tayin ettikleri gibi hayvanları için de yerler sonra ateş yakarlardı. Soğuğun azaldığını hissettikleri zaman sıra ile söndürürlerdi. İşte böylece “sukut-u cemerat” tabir ettiler ve her birine de “sukut-u cemre” dediler.
Diğer bir rivayete göre Çin zenginlerinden bazıları soğuğun şiddetli zamanlarında evlerinde üç soba ve ocak yakarlar. Soğuk azalmaya başlayınca sobaları yavaş yavaş sobaları söndürmeye başlarlar. Buna da sukutu cemerat denilirmiş. Bu tanımdan dolayı cemrelerin düşmesi tabiri, hava, toprak ve suda soğukluk şiddetinin kırılmasını da ifade ettiğine inanılır. Ancak bu uzak bir ihtimal olarak görülür, çünkü sukut-u cemerat tabiri bir Arap tabiri olup Çinlilerin adetleri o dönemde Araplar arasında bilinmiyordu.
Bazı eserlerde de cemre üç yıldızdan ibarettir. Bunlar sıra ile tarf, hen’a ve cephe yönünde ve bunlara cemre denilmesinin nedeni parlak ve bir çeşit kırmızılığa meyillidir. Düştüğü denilmesi de gruba meyilleri anlamında kullanılıyordu. Şöyle ki Şubat’ın yedinci günü (miladi 21) güneşin doğumunda öğleye kadar olan vakitte guruba temayül edince suda ısınma olur. Şubat’ın on dördünci (miladi 28) sabahında guruba başlayınca havada ısınma belirtileri görülür. Şubatın yirmi birinci (miladi Mart 7) burç vakti toprakta ısınma meydana gelir. Bu olaydan sonra da ilkine “cemre-ül-ma” ikinciye “cemre-ül-hava”, üçüncüsüne de “cemre-üttürab” denilmiş.